Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

MEDYA NOTU

 

EMRE KONGAR

 

İNTERNET GAZETECİLİĞİ-KLASİK GAZETECİLİK-II

 

Sevgili okurlarım, İnternet gazeteleri ile klasik gazeteler arasındaki ilişkiler konusunda başlattığım tartışmayı bu hafta sizlerin görüşleriyle sürdürüyorum.

İlginize çok teşekkür ederim.

Tartışmamıza ışık tutacak mektuplarınızdan seçtiklerimin bir bölümünü aynıyla, bir bölümünü ise kısaltarak yayınlıyorum.

Daha sonra kendi görüşlerimi de yazacağım.

* * *

M. Selim Akınoğlu benim gibi hem klasik gazete hem de İnternet okuru: ilginç bir yaklaşımı var:

"1994'ten bu yana her gün Cumhuriyet alıyor ve okuyorum.

Son birkaç senedir hafta sonları genelde Hürriyet, arada Milliyet veya Vatan alıyorum.

Hafta içi her gün İnternette Hürriyet, Milliyet, Vatan'ı bazen de ilave olarak medyatava.com, ntvmsnbc.com, Radikal, Zaman, Sabah'ı takip ediyorum.

Cumhuriyet'in diğer gazeteler gibi ücretsiz bir siteye sahip olmaması büyük handikap ve portal da bunu ikame edemiyor (hatta çocuk kandırmaca gibi, dostlar alışverişte görsün).

Ancak -teknoloji ve duyarlı yurttaşlar sağolsun- beğendiğim bir yazıyı aynı gün google'da arayıp bir blog'da bulmam olası.

İnternet gazetesi, bilinen mevcut işleyiş düzenleri, sayfa yapısı ile basılı olanının yerini tutmaz. Tutarsa da birim okuyucu güncelden eksik bilgilenir ve manipülasyona çok daha açık olur.

Fiziksel temas her zaman önemli, siyasette de, ticarette de, basında da."

* * *

Hakan Güler konuya teknolojik gelişme ve çevrecilik açısından yaklaşmış:

"Tüm gazeteleri okumaya çalışan ama, yalnızca Cumhuriyet gazetesini satın alan bir okuyucu olarak, kağıda basılı gazetelerin, gelecekte okuyucu sayısının azlığından, ekonomik bir faaliyet olmaktan çıkacağını düşünüyorum.

Sonuç olarak istenmeyen bir durum olsa da, kesilmeyecek her ağaç insanlık için bir kazanç olacaktır."

* * *

Sevgili dostum Rüştü Erata, basılı gazetelerin, belge niteliği taşıdıkları için yok olmayacağını düşünenlerden:

"Bence basılı gazete hiç yok olmayacak, çünkü 'o' internet gibi 'sanal' bir ortama göre her okur için 'elle tutulabilir', elle tutulabildiği için de özgün örneğini kimsenin değiştiremeyeceği 'güvenilir' bir kaynak.

İnternet gibi 'sanal' ortamlarsa; saniyede 'geliştirme-değişiklik-düzeltme' yapılabilme 'olanağı' ile gazeteciler-yayıncılar için pek yararlı olsa da, 'güvenilirlik' konusunda basılı gazetenin yanında hep 'yaya' kalacaklardır."

* * *

Hakan Güldaş İnternet'in arşiv özelliğinden dolayı avantajlı olduğunu düşünüyor:

"Basılı klasik gazetelerde zaman içerisinde geriye dönük haber ulaşımında güçlük çekildiği ancak buna karşılık İnternet yayıncılığında arşiv özelliği ile bilgiye hızlı ve zamanında ulaşma büyük bir avantaj sağlıyor."

* * *

Cafer Akpulat klasik gazetenin fiziksel özelliklerine ve okurun duyularına, alışkanlıklarına gönderme yapıyor:

"Bugünkü yazınıza ilişkin olarak; ben de Cumhuriyet gazetesini internetten okuyorum ama yurtdışındayım. Türkiye'de olduğum dönemlerde İnternet aboneliğim olduğu halde mutlaka gazeteyi satın alırım.

O kokuyu ciğerlerime çekmezsem olmaz. Dokunmak lazım, sayfaları çevirmek lazım. Parmaklarınız hafif siyaha boyanacak. İnternet her ne kadar etkili ve pratik bir şey olsa da sonuçta insanız, insan olmanın gereğidir koklamak, dokunmak ve hissetmek.

Türkiye'den birisi geleceği vakit sorarlar ne istersin Türkiye'den diye, ben Cumhuriyet gazetesi isterim. O gazete elime geçtiğinde reklamlarına kadar okurum Gazeteye dokunmak bambaşka bir şey."

* * *

Haftaya yine okur mektuplarıyla devam edeceğim.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional