Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

MEDYA NOTU

 

EMRE KONGAR

 

ÖZEL KODLARLA HABER YAZILIR MI?

 

Dan Brown'un Da Vinci Şifresi adlı kitabı piyasaları kasıp kavuralı beri çeşitli şifreler, gizli dinsel mesajlar, özel kodlar konularındaki haberler ve yorumlar tüm medyayı işgal etti.

Bir takım gazeteler, televizyon kanalları, dergiler genel olarak bu konuları alabildiğine işliyor.

Tabii bu arada ne kadar saçma sapan "kehanet" varsa onlar da gündeme geliyor.

Genel olarak toplumun ruh sağlığını bozan, insanları gerçeklerden uzaklaştıran ve bir takım hurafelere inanmaya yönlendiren bu yayınları üzüntüyle izliyorum.

Ama bugün üzerinde durmak istediğim "kodlar" bunlardan daha değişik:

"Popüler kültürün simgeleri" bu kodlar.

Türkiye'de medya o derece yozlaştı ve özellikle televizyonlardan yayılan düzeysiz "popüler kültürün" etkisine girdi ki, genç gazeteci arkadaşlar artık haberleri yazarken bile bu kültürün kodlarını kullanır oldular.

Değerli gazeteci Yavuz Baydar, Milliyet gazetesinde başladığı "okur temsilciliği" (ombudsmanlık) görevini Sabah'ta sürdürüyor.

9 Mayıs tarihli Sabah'taki sayfasında birinci konu, bir televizyon dizisi karakterine benzetilen okul müdürünün yakınması olunca, olayın ne derece vahim boyutlara ulaştığını farkettim.

Baydar'ın yazısından anlaşıldığına göre Sabah'ta, bir okul müdürü hakkında bir haber yayınlanmış.

Haberin başlığı "Bostancı'nın "Amil Bey'i" imiş.

"Amil Bey" kim, tanımıyorum.

Bana hiçbir anlam ifade etmeyen bir başlık.

Baydar'ın, yazısında alıntı yaptığı, suçlanan okul müdürüne göre "Amil Bey", bir TV kanalında oynayan Hayat Bilgisi adlı dizideki hırsız, okuluna zarar veren, öğrenci ve öğretmenleri birbirine düşüren, çocukların cep telefonlarını gasp eden kısacası ahlaksız bir tipmiş; okul müdürü bu tipe benzetilmekten yakınıyor.

Yine müdürün mektubundan anladığımıza göre, öğrenci olan kızıyla, okulda "Amil Bey'in kızı" diye alay ediliyormuş.

Yavuz Baydar, haberin başlığının hatalı olduğunu, habere konu olan kişinin peşinen suçluymuş gibi sunulduğunu, bu başlığı atanların özür dilediğini belirtiyor.

Demek ki sadece haberi yazan muhabir değil, habere konu olan kişi, onun çocuğu ve onların çevresi de "Amil Bey" kod adını biliyor, haberi anlamış.

Pek çok kişinin "Amil Bey" kodunu anlaması, haberi yazan muhabirin böyle "popüler kültür ögelerini" kullanmasını (bırakın Amil Bey kodunun belirlediği suçluluk yakıştırmasını) haklı çıkarır mı acaba?

Tam bu yazıyı yazarken, 10 Mayıs tarihli Sabah gazetesinin arka sayfasında "Fikrimin ince gülü" başlıklı bir haber okudum.

Anadolu Ajansı kaynaklı haber aynen şöyle:

"Kaliforniya'da çalınan bir Mercedes otomobil, Bulgaristan'da bulundu. Yetkililer olayın uluslararası otomobil hırsızlığı yapan bir mafyanın işi olduğunu söyledi."

Haberin başlığını Anadolu Ajansı mı yoksa Sabah'ın sayfa sekreteri mi atmış bilmiyorum.

Ama söyler misiniz bana, kaç kişi bu haberin metni ile başlığı arasında bir ilişki kurabilir?

Biliyorsunuz, (ya da bilmiyorsunuz) ünlü yazar Adalet Ağaoğlu, "Fikrimin İnci Gülü" adlı romanında Almanya'dan Türkiye'ye Mercedes otomobiliyle gelen "Alamancı" bir işçinin serüvenlerini anlatır.

Haberdeki Mercedes otomobil ve Bulgaristan, başlığı atanlarda bu çağrışımı yapmış herhalde.

İnsaf!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional