Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

MEDYA NOTU

 

EMRE KONGAR

 

AMERİKA'DA BAŞKAN ADAYLARI TARTIŞIRKEN...

 

Cumhuriyetçi Parti adayı Başkan George W. Bush ile Demokrat Parti adayı John Kerry arasında planlanan üç televizyon tartışmasının ikisi sırasında Amerika'daydım ve bu tartışmaları canlı olarak izleme fırsatını buldum.

Tabii programı, olayın cereyan ettiği ülkenin televizyonundan canlı izlemenin tek avantajı, yayın saati.

Amerika'nın doğu yakasındaki saat dilimine göre akşam 9'da başlayan programı Türkiye'de canlı izlemeye niyetlenirseniz, sabahın saat 4'ünde televizyon başına geçmeniz gerekir.

Her neyse, bugün size Amerikan televizyonlarında başkan adaylarının tartışmalarını ve bu tartışmalar sonrası yapılan yorumları izlerken dikkatimi çeken bazı noktaları aktarmak istiyorum.

Önce belirtmeliyim ki, pragmatik Amerikalılar, sadece seçilme şansı olanları birbiriyle tartıştırıyor.

Örneğin 2004 Kasım seçimlerine üçüncü başkan adayı olarak katılan ve kamuoyu yoklamalarına göre desteği yüzde 3 dolayında görünen radikal Ralph Nader'e bu tartışmalarda yer yok.

Yani "fırsat eşitliği" Amerikan seçimlerinde de sadece bir "ütopya" olarak kalıyor.

Televizyon tartışmaları, bu tartışmaları düzenlemek için özel olarak oluşturulan bir grup tarafından örgütleniyor.

Seçilen mekanlar genellikle üniversiteler.

Tartışmaları ünlü televizyon sunucuları yönetiyor.

Kurallar önceden belirleniyor:

Adaylar kaçar dakika konuşacak, (ilk konuşmalar genellikle 2 dakika) birbirlerinin iddialarına kaçar saniye yanıt hakları var, (bu süre 30 saniye ile birbuçuk dakika arasında değişiyor) yöneticinin müdahale edeceği yerler nereler, adaylara hangi koşullarda soru soracak ve ek zaman tanıyacak; bunların hepsi önceden belirleniyor, kamuoyuna tartışma öncesinde açıklanıyor ve hiçbir biçimde bu kuralların dışına çıkılmıyor.

Adayların önünde süreleri gösteren kronometreler var.

Hiçbir aday, hiçbir zaman süresini aşma eğilimi göstermedi, çünkü böyle bir tutum, kamuoyunun gözünde derhal yenilgiye yol açardı.

Her tartışma sonrasında derhal, kamuoyunun kimin başarılı olduğu konusundaki kararını ölçmek için araştırmalar yapılıyor, sonuçlar yayınlanıyor ve farklı sonuçlar varsa, bu sonuçları veren değişik araştırmalar belirtiliyor.

Yorumlar, her iki adayın danışmalarına da eşit süreler verilerek ve ayrıca tarafsız gözlemcilerin görüşleri sorularak yapılıyor.

Ayrıca uzmanlar, adayların tutum ve davranışlarını, söylediklerini, iddialarını nesnel açılardan da değerlendiriyor.

Örneğin, Bush, Kerry'nin, "en liberal" politikacı olduğunu söyledi ama yasa tasarıları karşısındaki oy verme davranışlarını ölçen nesnel araştırmalar, Kerry'nin "liberal davranışlar" açısından ancak onbirinci sırada yer aldığını gösterdiği için bu iddiası dayanaksız olarak değerlendirildi.

Buna karşılık, Kerry, Bush döneminde 1,6 milyon kişinin işini yitirdiğini öne sürdü ama bu hesaplamaya, Bush yönetiminin kamu kesiminde yarattığı 800 bin kişilik istihdamı dahil etmediği için sayıyı abartmakla suçlandı.

Şu arada konuşulmakta olan en önemli konu ise, son tartışmada, Bush'un ceketinin arkasında açıkça görülen uzun bir çıkıntının, kendisine dışardan akıl vermek için kullanılan bir telsiz sisteminden kaynaklanıp kaynaklanmadığı:

Yani görünen kurallar, üçüncü adayın dışlanması haricinde, oldukça adil, ama politikacı her yerde politikacı:

Kamuoyu ve halk her zaman gayri meşru davranışlardan kuşkulanıyor.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional