Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

MEDYA NOTU

 

EMRE KONGAR

 

OKURLAR F KLAVYE KONUSUNDA NE DİYOR

 

 

Sevgili okurlarım, bugün size, F klavye konusunda gelen mektuplardan bir demet özet sunmak istiyorum.

Sunduğum mektuplar, gelenlerin ancak bazıları ve bunların da sadece özetleri.

Çünkü gerçekten çok mektup geldi.

Bazıları da o denli ayrıntılı ki tek başlarına bu sütunu birkaç hafta dolduracak kadar bilgiyi ve görüşü kapsıyor.

O nedenle sadece bazı seçmelerden özetler yayınlıyorum.

Hüseyin Ünsal, F klavye kampanyasını bütün kalbiyle desteklediğini belirtiyor.

Serpil Özçelik, her iki klavyeyi de kullanabildiğini ama F klavyeyi yeğlediğini söylüyor. Özçelik, daha da önemli bir noktaya değinmiş: Arkadaşı bir diz üstü bilgisayar alacakmış ama F klavye bulamadığı için alamıyormuş.

Bence sorunu asıl bu tür davranışlar çözecek: Satıcılara gidiniz ve F klavye isteyiniz. Yoksa almayınız. Bakın o zaman üreticiler de satıcılar da nasıl hizaya gelecekler.

Yargıç Cem Volkan Acar, Q klavye dayatmasının, bilgisayar satın alanların, bilgiyi de satın aldıklarını sanmalarından kaynaklandığına işaret ediyor ve mahkemelerde F klavye kullanımının getirdiği kolaylıklara değiniyor. Üstelik bilgisayar satıcılarının, kimi zaman alıcıların cehaletinden yararlanarak, Q klavye kullanmazlarsa İnternet'e bile bağlanamayacaklarını iddia ettiklerini yazmış.

Utanç verici bir durum: Hem cehalet derecemiz, hem de satıcıların ahlak! anlayışları açısından.

Aykut Akyazı, Ticaret Liselerindeki bilgisayar derslerinde Q klavye öğretilmesinden yakınıyor.

Haklıdır. Bu yanlış bir an önce düzeltilmelidir.

Konuyu yeni Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e ve Müsteşar sevgili İsmail Bircan'a aktarıyorum.

İnan Muslu, konunun bir klavye sorunundan çok bir kültür sorunu olduğunu vurguladıktan sonra Q klavyede "a" harfinin yerinin tam bir işkence olduğunu, klavyenin tam ortasında yer alan j harfinin ise insanın sürekli olarak eline dolandığını belirtiyor ve uyduruk "Türkçe Q klavyenin" zorluklarını belirtiyor.

Şahap Emiroğlu, esprili bir dil ile Q klavyeyi eleştirerek, "sadece kulağımızı kaşımak için kullandığımız sol elimizin serçe parmağı ile, dilimizde en çok kullandığımız harflerden biri olan 'a' harfini yazmaya çalışmak, zorluğun yanında çok zaman kaybına da neden oluyor" demiş.

Focus dergisi görsel yönetmeni Tarkan İkizler, hem grafiker hem de yazar olarak, F klavyenin Q klavyeden daha kullanışlı olduğunu ve her ikisini de kullanan biri olarak F klavyede daha az hata yapıldığını belirtiyor.

Tonguç Yumruk, kişisel tarihini de anlatarak Q klavyenin de F klavyenin de bilgisayar programcıları açısından bazı sorunları olduğunu belirtmiş.

Oysa bir çok bilgisayar programcısından, tam tersine, F klavyenin program dili açısından da daha kolay ve yanlışsız yazmaya elverişli olduğuna ilişkin postalar aldım.

Ali Erk Uçman, Q klavyenin iş yapma açısından kendisine daha kolay geldiğini belirtmiş. Tabii kendi tercihidir. Ama karşı görüşü savunan, "iş yapan" bilgisayarcılar çok daha fazla.

Gökhan Keskin, tuşların üzerine şeffaf harfler yapıştırılarak her iki klavyenin de kullanılabileceğine dikkati çekmiş.

Bu çözüm, çaresizlikten dolayı bir çok kişi tarafından uygulanıyor; şeffaf harflerle değil, Q klavyenin üzerine özel hazırlanmış harfler yapıştırılarak, diz üstü bilgisayarlar F klavyeye dönüştürülüyor.

Lütfü Şimşek, sorunun bir kültürel alt yapı sorunu olduğuna dikkati çektikten sonra, Q klavyeyi savunanların aslında bilgisayardan anlamayan cahiller olduğunu belirtiyor ve yıllardır, koltuğunun altında F klavye dosyası ile dolaşarak gayet başarılı bir bilgisayar programcılığı yaptığını söylüyor.

Daha çok mektup var ama benim yerim bitti.

Okurlarımla iftihar ediyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional