Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

29 Nisan 2019

Bağımsız yargıyı ele geçirmek için yıllarca "Yargıçların Yönetimi" anlamındaki "Jüristokrasi"den şikayet edenler, güçler ayrılığı kaldırılıp, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" dedikleri Tek Kişi Yönetimi çerçevesinde yargı kendi etkilerine girince, sandıkta kaybettiklerini YSK'da kazanmak için baskı yapıyorlar.

* * *

Sevgili izleyenlerim anımsayacaklardır:

AKP iktidarı, ilk yıllarda sürekli olarak bağımsız yargının kendi icraatını engellediğinden şikayet eder ve Anayasa'nın, "Güçler Ayrılığı" ilkesi çerçevesinde bağımsız nitelik tanıdığı yargıyı yerden yere vururdu.

O sıralarda NTV'de "Yorum Farkı" programını yaptığım Mehmet Barlas da bu durumu, seçilenlerin yönetimde olduğu "Demokrasi" yerine, yargıçların yönetimde olduğu rejim anlamında "Jüristokrasi" diye eleştirirdi.

Sonunda 12 Eylül 2010'da yapılan ve "Yetmez Ama Evet" diyen "Kullanışlı Aptal Solcu/Liberallerin" destek verdiği Anayasa Halkoylamasında yargı siyasetin etkisine açıldı...

16 Nisan 2017'de yapılan ve sonuçları, yasalara aykırı olarak sayılan oylarla belirlenen Halkoylamasında ise, yargı tümüyle siyasetin emrine alındı ve "Jüristokrasi" eleştirisi de unutuldu.

Kuvvetler ayrımının rafa kaldırıldığı ve yargının tümüyle siyasetin emrine alındığı bugünkü düzende yaşanan haksızlık ve hukuksuzlukları burada tekrar sıralayacak değilim.

Sadece üyelerinin görev sürelerini uzattığı YSK'yı Anayasa'ya aykırı olarak ilk seçimde kullanan iktidarın, bu kez, İstanbul seçimini kaybedince, sandık sonuçları yerine YSK'dan yani "Jüristokrasi"den medet umduğunu belirtmekle yetineceğim.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional