Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

27 Ağustos 2018

Yerel Seçimleri Boykot Hareketi.

Sosyal Medyada, özellikle de Twitter’da, CHP’ye yönelik olarak, yoğun bir biçimde yerel seçimleri boykot çağrıları yapılıyor.

CHP yönetimi bu çağrıların ve durumun ciddiyetinin herhalde farkındadır ama gerekli önlemleri almakta gecikirse, bunun sonunda yerel seçimlerde çok ciddi bir hezimet yaşayabilir diye düşünüyorum.

* * *

Boykot çağrılarının en önemli nedeni, Erdoğan/AKP iktidarının son halkoylamalarını ve seçimleri baskı altında, meşru olmayan koşullarda yapması, yasalara aykırı kararlarla sonuçları meşru olmayan yöntemlerle değiştirmesi ve böylece, Demokratik Seçimin ilk gereği olan sandık güvenliğini yok etmesidir.

Muhalif seçmen, bu süreç sırasında, CHP’nin yâni Kılıçdaroğlu’nun sandık güvenliğini yeterince sağlayamadığını ve muhalif oylara yeterince sahip çıkamadığını düşünmektedir.

Muhaliflerin önemli bir bölümü, meşru olmayan yollarla Demokratik Rejim sona erdirildikten, Tek Adam Rejimi kurulduktan sonra, artık seçimlerin, yâni sandığın bir önemi kalmadığını düşünmektedir.

Seçmen, Demokratik Rejimin sona erdirilme sürecinde:

2010 yılında Erdoğan/AKP/Cemaat işbirliği ile yapılan, “Mezardakilerin de oy kullanması” çağrılarının açıkça dile getirildiği ve Demokratik Rejimin güvencesi olan Yargı Bağımsızlığının yok edildiği Halkoylamasından bu yana yapılan bütün seçim ve halkoylamalarında...

Demokratik Rejime sahip çıkamayan, antidemokratik koşullarda yapılan seçimlerin sonuçlarına boyun eğen CHP yönetimini suçlamaktadır.

Bu suçlamanın arkasında, Kemal Kılıçdaroğlu yönetiminin Atatürk’e, Laiklik ilkesine, kısacası, “Demokratik, Laik ve Sosyal Hukuk Devleti” olan Cumhuriyet’e yeterince inanmadığına ilişkin bazı kuşkular da yatmaktadır.

* * *

Sosyal Medya’da, özellikle de Twitter’da gözlemlediğim boykot eğilimlerinin önemli bir bölümünün:

Doğrudan Kılıçdaroğlu yönetimini hedeflediğini...

Neredeyse delegelerin yarısı tarafından desteklenen, İnce taraftarlarınca dile getirilen kurultay isteklerinin gerçekleştirilmemiş olmasından kaynaklandığını...

Belirtmeliyim.

Bu arada, Perinçekçilerin ve Bahçeli taraftarlarının, Atatürkçülük maskesi altında Erdoğan/AKP iktidarına destek için CHP’yi boykot çağrılarına tam gaz destek verdiklerini de vurgulamalıyım.

İyi Parti ve HDP taraftarları da muhalif seçmenleri kendi partilerine çekmek için bu boykot çağrılarına utangaç bir biçimde destek vermektedirler.

Şimdilik, CHP ve Kılıçdaroğlu taraftarlarının utangaç bir biçimde savundukları “Sandığa gidin, boykot Erdoğan/AKP iktidarının işine yarar” çağrılarının en azından Sosyal Medya’da, özellikle de Twitter’da etkisiz kaldıkları görülmektedir.

* * *

Ben bireysel boykotun sadece Erdoğan/AKP iktidarının işine yarayacağını, Demokratik Rejimi korumak için, ancak parti düzeylerinde ortak boykotlar yapılabileceğini, bunlar için de biraz geç kalındığını düşünüyorum.

Konu bir hayli derin...

Özellikle de Demokratik Rejim değiştirildikten sonra yapılması, tartışmaları daha da karmaşık hale getiriyor.

Salı günü, Cumhuriyet’teki sütunumda da bu konuyu yazmaya devam edeceğim.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional