Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

20 Ağustos 2018

Füsun Sayek Anma Günlerinde Doktorların Sorunları ve Çok Kültürlülük.

Arsuz, Hatay'da 17 Ağustos'ta Türk Tabipleri Birliği'nin efsanevi başkanı Dr. Füsun Sayek'i andık.

Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Geliştirme Derneği tarafından düzenlenen "2018 Füsun Sayek XII. Sağlık ve Kültür Etkinlikleri" bağlamında hem "Yeni Düzenlemeler Işığında Meslek Örgütleri ve Hekimliğin Geleceği" konulu bir panel dinledim hem de "Çok Kültürlülük ve Toplum" konulu bir konferans verdim.

Hatay ve Ankara Tabip Odası tarafından düzenlen panele konuşmacı olarak Dr. Cengiz Haksöz, Avukat Ziynet Özçelik ve Dr. Ali Çerkezoğlu katıldı.

Bu panelin bir de sürprizi vardı:

Türk Tabipleri Birliği'nin eski Merkez Konseyi Başkanları, Selim Ölçer, Özdemir Aktan, Gencay Gürsoy, Raşit Tükel ve DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu hep birlikte, tartışmalara katılmak üzere Arsuz'a gelmişlerdi.

* * *

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlarından Operatör Doktor Profesör İskender Sayek, benim de Hacettepe'den tanıdığım eşi Füsun Sayek'in zamansız vefatı üzerine, onun adına kurduğu dernek aracılığıyla her yıl anma etkinliklari yapmayı bir gelenek haline getirmişti.

Dernek etkinlikleri İskender Sayek Kültür Evi bahçesinde yapılıyordu.

İskender Sayek, Arsuz bir tarım beldesi olduğu için, Kültür Evi'ni bir Tarım Araç ve Gereçleri Müzesi haline dönüştürmüştü. Tarımla ilginiz olsun olmasın, Arsuz'a yolunuz düşerse, mutlaka bu müzeyi gezmenizi öneririm.

Bu yılki etkenlikler çocuk teması üzerine düzenlenmiş ve aslında Ağustos ayının başında başlamıştı; ay sonuna kadar, çeşitli paneller, konserler, sergiler ve konferanslarla da devam edcek.

Benim konuşmam ve dinlediğim panel 17 Ağustos Cuma günkü etkinlikler çerçevesinde gerçekleştirildi.

Panelden önce, hep birlikte Füsun Sayek'in, çok anlamlı ve estetik bir biçimde inşa edilmiş olan kabrini ziyaret ettik.

17:30'da başlayan panelde önce Avukat Ziynet Özçelik, meslek örgütleri konularında çıkarılan yeni Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin, yeni Anayasa hükümlerine göre bile Anayasa'ya uygun olmadığını anlattı.

Bütün eski başkanların da katıldığı tartışmalar sonunda, hem toplumun sağlık sorunlarının hem de doktorların mesleki problemlerinin ancak Demokratik bir Rejim içinde çözülebileceği ve böyle bir Demoratik Rejimin ise, dayanışma ile gerçekleştirilebilecek, Meslek Ahlakı çerçevesindeki Demokratik kararlı duruş ile korunabileceği konusu vurgulandı.

* * *

Benim konferansım 21:30'daydı. Arsuzlular büyük bir ilgi göstermişler İskender Sayek Kültür Evi'nin bahçesini tümüyle doldurmuşlardı. Milletvekili Selin Sayek Böke, Kaymakam Musa Sarı ve başarılı Belediye Başkanı Nazım Çulha da dinleyicile arasındaydılar; sonradan soru ve yorumlara da katıldılar.

Konferansta, kısaca insanlık tarihini kültür-kimlik ve ideoloji açılarından anlattıktan sonra, "Çok Kültürlülük" kavramı üzerinde durdum. "Çok Kültürlülük" kavramının aslında "Çok Kimliklilik" demek olduğunu, Çok Kimlikli toplumların ise ancak insanlığın son aşaması olan Demokratik Rejimlerde yaşayabildiklerini belirttim.

Din, dil, ırk, renk, mezhep, milliyet farkı olmaksızın bütün insanları eşit sayan bir devletin ancak Temel Hak ve Özgürlüklerin güvence altında olduğu "Demokratik ve Laik" bir devlet olabileceğini, Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in hedefinin de böyle bir Devlet olduğunu vurguladım.

Türkiye Cumhuriyeti'ni insanlığın son aşaması olan Demokratik Devlet hedefinden saptırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini de belirterek konuşmamı tamamladım.

* * *

Arsuz, gerçektan "Çok Kültürlü" yani "Çok Kimlikli" insanların eşitlik ve kardeşlikle, özgürlük ve barış içinde birlikte yaşadıkları bir belde.

Prof. İskender Sayek orada çok köklü bir aileden geliyor ve çok seviliyor.

Arsuzlular beni çok sıcak bir biçimde karşıladılar; bağırlarına bastılar. Başta Büke ve Dercan kardeşler, Selda hanım, Kozmo, Arsuz Otel personeli, Doktor arkadaşlarım olmak üzere hepsine çok teşekkür ediyorum.

Kaldığım Arsuz Oteli, deniz kenarında, kumsalın üzerindeydi. Akdenizin suları ise sanki Pamukkale'nin suları gibi ılıktı.

Prof. İskender Sayek Tıp Eğitiminin Uluslararası Akreditasyonu ile ilgili yoğun çalışmalar içinde. Bütün bu yoğun faaliyetleri arasında eşini anma törenlerine de tam zamanlı vakit ayırıyor. Elbette başta Aylin Sayek olmak üzere, Dernek yönetiminde çalışan ve kendisine yardım eden çok kişi var.

Bu arada Belediye Başkanı Nazım Çulha'nın denize sıfır olan villaların da bahçelerinden pay alarak, Arsuz'da deniz kenarında nefis bir yaya yolu yaptığını belirtmek isterim. Bu yol, sabahları spor, akşamları da piyasa yapanların çok sık kullandıkları, insanların sosyalleştikleri bir mekan olmuş.

Barış içinde yaşayan farklı kimliklerle birlikte sakin bir tatil geçirmek isteyenler için Arsuz harika bir yer.

* * *

Füsun Sayek'i saygıyla anarken, doktorların meslek örgütlerine de başarılar diliyor ve Prof. İskender Sayek'i hem eşinin anısına, hem mesleğine hem de Arsuz'a yaptığı büyük katkılardan dolayı kutluyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional