Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

15 Ekim 2018

HSK'nın Silivri Davaları Konusundaki Kararları Vicdanları Zedeliyor Ve Zihinlerde Soru İşaretleri Yaratıyor.

Cumhuriyet Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni ve Eskişehir CHP milletvekili Utku Çakırözer, CHP İzmir askeri casusluk davasında davaya bakan FETÖ'cü hâkim ve savcıların soruşturulmaması kararına tepki gösterdi.

357 askerin müebbet hapisle yargılandığı İzmir askerî casusluk davasında davaya bakan FETÖ'cü hâkim ve savcıların soruşturulmasına ilişkine başvuru HSK tarafından reddedilirken, redde ilişkin "Kusur izafesi yoktur, yapılan işlemler yasaya uygundur" açıklaması yapıldı. Meclis'te yaptığı konuşmasında kararı skandal olarak nitelendirilen CHP'li Çakırözer, kararın yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Kumpas davaları olarak bilinen Ergenekon, Balyoz, Askerî Casusluk davalarında yüzlerce kişinin haksız olarak tutuklandığını dile getiren Çakırözer, "Kumpas davalarında yüzlerce vatansever haksız olarak tutuklandı, sağlıklarından oldu, hayatını kaybetti, aileleri dağıldı. Şimdi de 357 askerin müebbet hapisle yargılandığı davada davaya bakan FETÖ'cü hâkim ve savcıların soruşturulmasına ilişkin başvuru HSK tarafından reddedildi. Hem de 'Kusur izafesi yoktur, yapılan işlemler yasaya uygundur' denilerek. HSK vicdanları sızlatan skandal bir karara imza atmıştır. Bu karar yeniden değerlendirilmelidir" diye konuştu.

Çakırözer, Kumpas mağdurlarının uzun yıllar tutukluluktan dolayı hak kayıplarından doğan tüm mağduriyetlerinin iade edilmesini de talep ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

" Daha önce de defalarca dile getirdik. Yaşanan hak kayıplarının önlenmesi için verdiğimiz kanun teklifleri her seferinde reddedildi. Kumpas mağdurlarının hakların iade edilmeli, devlet mağdurlardan resmen özür dilemelidir. Bu mağduriyetleri yaratan savcı, hâkim, emniyet yetkilileri hakkında derhâl işlem başlatılmalı, bu kumpasların yapıldığı dönemde siyasi sorumluluk üstlenen sorumlular hakkında da soruşturma başlatılmalıdır" dedi.

* * *

Hâkim ve Savcılar Kurulu, HSK, Ergenekon Kumpas Davası'na bakan FETÖ'cü yargıçların soruşturulmasını talep eden gazeteci Merdan Yanardağ'ın talebini de "yargılama faaliyeti" diye reddetti.

ABC İnternet Haber Sitesi'nin haberine göre:

"Gazeteci-yazar Merdan Yanardağ, Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza mahkemesindeki 5 kişilik hâkim heyeti hakkında görevlerini kötüye kullandıkları ve üretilmiş sahte deliler üzerinden yargılama yaptıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılması için 2015 yılında Hâkimler Savcılar Kurulu'na şikâyet etmişti.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu 1. dairesi, halen Tele 1 TV ve ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olan Merdan Yanardağ'ın talebiyle ilgili kararını verdi. Karar bugün Yanardağ'ın avukatı hukukçu Celal Ülgen'e tebliğ edildi. Ülgen, 'Hakimlerin yaptıkları hakimin takdir yetkisi ve takdir hakkı kapsamında kaldığı söylendi. İleri sürdüğümüz bütün iddialar 'Genel yargılama faaliyeti' kapsamında değerlendirildi ve reddedildi' dedi...

Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk gibi kumpas soruşturmasını hazırlayan, davalara bakan polis, savcı ve hâkimlerin tamamı ya tutuklandı ya da yurt dışına kaçtı. Yani diğer bir ifade ile FETÖ'cü oldukları hemen hemen kesinleşmiş durumda.

Merdan Yanardağ'in talebinin reddedilmesi bir türlü sonuçlandırılmayan Ergenekon davası için de önemli bir gelişme. HSK'nın verdiği red kararıyla, HSK'da yer alan FETÖCÜ olduğu ortaya çıktığı halde yargılamayı doğru bulduğunu ve Ergenekon yapılanmasının olabileceğini de kabul etmiş oluyor.

Böylece muhalif aydınlar, siyasetçiler ve yurtsever askerler üzerindeki kumpas tehdidini sürdürüyor…

SORUŞTURULMASI TALEP EDİLEN HAKİMLER ŞUAN NEREDE?

Hasan Hüseyİn Özese, meslekten İhraç edildi ve şu an FETÖ'den tutuklu.

Hüsnü Çalmuk, meslekten ihraç edildi ve şuan FETÖ'den tutuklu.

Sedat Sami Haşiloğlu, meslekten ihraç edildi ve şuan firari.

Fatih Mehmet Uslu, meslekten ihraç edildi ve FETÖ'den tutuklu yargılanıyor.

Ercan Fırat, meslekten ihraç edildi, tutuklandı ve daha sonra tahliye edilerek tutuksuz yargılamasına davam ediliyor."

* * *

Bu arada Nedim Şener de köşesinde, firari Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün FETÖ üyesi olmadığına ve hatta FETÖ ile irtibatının bulunmadığına dair 15 Nisan 2018 tarihli bir resmi yazı yayınladı.

Nedim Şener yazısında 2009 yılında kendi adına HSK'ye verilen dilekçe ile Zekeriya Öz hakkında şikayetçi olduğunu ve bu yazıya gelen yanıtı şöyle anlatıyor:

"Şimdi sıkı durun; Zekeriya Öz ile ilgili şikayet dilekçemize HSK Tetkik Hakimi Hakan Bulut imzasıyla verilen cevapta aynen şu ifadeler kullanılmış; 'Bir kısım ileri sürülen iddiada adı geçenlerin FETÖ/PDY ile üyelik, mensubiyet, iltisak veya irtibat şeklinde bağlantılarının bulunduğu yönünde delile ulaşılamadığı, haklarında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2.Dairesi ya da Genel Kurul tarafından verilmiş herhangi bir disiplin cezası yahut meslekten çıkarılma kararı bulunmaması, verilen kararların sayısı bütün olarak nazara alındığında FETÖ/PDY yapılanmasının içine girerek örgüt hiyerarşisi ve ideolojik bağlılık duygularıyla hareket ettiklerinin sabit olmadığı...' Bu nedenle soruşturma izni verilmediği bildirildi."

Yazıdan sonra, HSK Başkan vekili Şener'i aramış ve Zekeriya Öz ile ilgili soruşturma izni verilip dava açıldığını söylemiş.

* * *

Bu üç haber birlikte değerlendirildiğinde akıllara "FETÖ, yeniden adalet Mekanizmasına mı sızıyor?" sorusu geliyor!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional