Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

30 Ekim 2017

Ataşehir'de Atatürk'ü ve Cumhuriyet'i Anmak.

Dün Ataşehir Belediyesi'nin düzenlediği bir konferansta konuştum.

Belediye yaptığı ilanda bu konferansı şöyle duyurmuştu:

"ATATÜRK DEVRİMLERİ'NİN GÜNÜMÜZDEKİ ANLAMI

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kapsamında, Prof. Dr. Emre Kongar'ın konuk olacağı bir konferans düzenliyoruz.

Atatürk üzerine yazılmış en iyi biyografilerden birine imza atan Kongar'la, son günlerde tartışılan Atatürk Devrimleri'nin anlamı üzerine konuşuyoruz.

"Cumhuriyet Rejimi", "Atatürk Devrimleri", "Demokrasi" kavramlarına değineceğimiz konferansımıza davetlisiniz."

* * *

Belediye'nin bu tür konferanslarını organize eden Elif Hopyar'ın sunduğu konferans, Neşet Ertaş Kültür Evi'nde yapıldı.

Salon ağzı ağzına dolmuştu ve pek çok kişi konuşmamı ayakta izledi.

Ataşehir halkı bana çok farklı geldi:

Hemen belirtmeliyim ki, gençlerin oranı Kartal ve Maltepe'ye göre çok fazlaydı. Belki de bunda konferasın bir akşam saatinde değil, Pazar günü öğleden sonra yapılmasının rolü olabilir ama, gençlerin ve öğrencilerin oranı dikkat çekecek kadar yüksekti.

Kimin kim olduğunu, dolayısıyla öğrencilerin varlığını konferanstan sonraki imza sırasında çok daha iyi algıladığımı ve gençlerin bu ilgisine çok sevindiğimi belirtmeliyim.

Başkan Battal İlgezdi'nin oy oranı, CHP'nin buradaki oylarından yüksek. Ataşehir'deki genel seçimlerde AKP önde. Buna karşın, Battal ilgezdi iki seçimdir Belediye Başkanı seçiliyor.

Ataşehirliler, İlgezdi'yi çok sevdiklerini, Başkan'ın oy oranının Parti'den daha yüksek olduğunu söylüyorlar ama, aradaki farkın bir ölçüde genel seçimlerin çok da şeffaf olmamasından dolayı da açıldığını ima ediyorlar. Öyle anlaşılıyor ki, seçmenin AKP iktidarının dürüst seçim yapacağına güveni artık hiç kalmamış.

* * *

Konferansa, Pazar günkü 29 Ekim yazımın konusu olan "Türkiye İran olur mu?" sorusunu ele alarak başladım. Sonra, tarihsel perspektifi ve Kurtuluş Savaşı'yla Atatürk Devrimleri'ni iki ayrı "mucizevi" süreç olarak anlattım.

Demokratik Cumhuriyeti geriye, Din/Tarım toplumuna götürmeye çalışanların neden başarısız olacağını, Demokratik Cumhuriyet'i savunanların niçin mutlaka kazanacağını anlattım.

Bir saat konuştuktan sonra, sözlerime son verirken, dinleyenler öylesine candan itiraz ettiler ki, konferansımı bir onbeş dakika daha uzatarak, Küreselleşme'yi, Francis Fukuyama'nın "Tarihin Sonu" kitabını ve 11 Eylül 2001 sonrası, "Ulus Devletin İnşası" diye görüşlerini nasıl değiştirdiğini ve "Ulusal Devlet" kavramının geri dönüşünü anlattım.

Gerek konuşmama başlarken gerekse bitirdiğimde izleyciler beni gerçekten çok sıcak bir biçmde, ayağı kalkıp alkışlayarak bağırlarına bastılar.

Konuşma sonrası imza sırası çok uzundu ama herkesin kitabını imzalamadan ve isteyenlerle fotoğraf çektirmeden masadan ayrılmadım.

* * *

Bu etkinliği düzenleyen Ataşehir Belediyesi'ni, emeği geçen belediye mensuplarını ve başarılı Belediye Başkanı Battal İlgezdi'yi tebrik ediyorum.

Katılanlar adına da bu etkinliği planlamakta ve gerçekleştirmekte emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional