Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

18 Aralık 2017

Haram Müzik!

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın günlük yaşam hakkındaki garip fetvalarının sonu gelmiyor.

En son, müzik konusunda abuk sabuk bir söylem medyaya yansıdı.

Konuyla ilgili olarak CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'i Başkanlığına bir soru önergesi vermiş.

* * *

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Dr. M. Sezgin TANRIKULU

İstanbul Milletvekili

Diyanet'in "Piyango bileti almak kumardır ve haramdır", Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun ise, "Şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar kumardır ve haramdır. Bu tür kumarların, geniş kitlelerin iştirak etmesi sebebi ile zararı daha da yaygın olmaktadır" yaptığı açıklamalar akabinde,

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun, "Dinimizde müzik dinlemek yasak değildir ancak ahlaksızlık ve harama sevk eden müzik dinlemek günahtır. Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan ve haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türlerini dinlemekte dinen sakınca yoktur" dediği, "Ahlaksız ve haram müziğin" ne olduğuna ise açıklık getirilmediğine dair haberler basına yansımıştır.

Bu bağlamda;

1. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği yanıtta, "Ahlaksız ve haram müzik" ile ifade edilen müziğin türü, içeriği nedir?

2. Din İşleri Yüksek Kurulu'na göre "Dinimizin temel inanç, amel ve ahlak ilkelerine aykırı olmayan ve haramların işlenmesine sebep olmayan müzik türleri" hangileridir?

3. Kur'an-ı Kerim'de müzikle meşgul olmanın, müzik dinlemenin mutlak anlamda günah olduğunu gösteren deliller bulunmadığı göz önüne alındığında, Din İşleri Yüksek Kurulu konu ile ilgili kamuoyuna açıklama yapacak mıdır?

4. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde "Müzik Haramdır" bildirisinin dağıtılması, Müslüm Gürses ve Ahmet Kaya şarkılarının "söyleyeni ve dinleyeni dinden çıkardığı"nın söylendiği haberleri akabinde, birkaç gün sonra, Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği yanıtta, "Ahlaksız ve haram müzik" ifadelerinin yer alması tesadüf müdür?

* * *

Cumhurbaşkanı, ailelerin kaç çocuk yapacağına, doğum sırasında sezeryan kullanılıp kullanılmayacağına kadar, özel yaşama ilişkin konularda, pek çok kişi tarafından emir kabul edilen fikirlerini söylerken, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da kültürel yaşama ilişkin bu müdahaleleri çok tehlikeli bir gidişe işaret etmektedir.

Kadınlara yönelik şiddetin ve cinayetlerin artması, Zonguldak'ta, bisiklete binen kadınlara fiziksel müdahalede bulunulması gibi olaylar, toplumumuzun 21. Yüzyılda ulaşmaya çalıştığı uygarlık düzeyini, kadın erkek eşitliği ve temel hak ve özgürlükler bağlamında iyice tehdit etmeye başlamıştır.

Bu açıdan Tanrıkulu'nun soru önergesine verilecek yanıtlar büyük bir önem taşımaktadır.

Dilerim bu sorular da Meclis Başkanı veya Başbakan tarafından "sümen altı" edilerek, yanıtsız bırakılmaz.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional