Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

1 Aralık 2014

Otoriterleşmenin Üç Farklı Düzeyde Üç Göstergesi: Yorumsuz.

Bugün değerli okurlarıma üç haber sunmak istiyorum...

Biri bir konuşma haberi, biri internet sitelerine ilişkin bir haber, biri de bir polisin ifadesi...

Hem birbirleriyle Gezi Direnişi ve Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesi açısından ilişkili hem de makro planda, AKP'nin "İleri Demokrasi" dediği "Yeni Türkiye"nin "Yeni Rejimi"ni tanımlamaları ve tamamlamaları açısında son derece benzer.

Bu haberler yeterince kendilerini açıklıyorlar zaten.

O nedenle ayrıca yorum yapmayacağım.

* * *

Birinci haber Erdoğan'ın bir konuşmasından; Cumhuriyet.com.tr'de 26 Kasım'da yayınlandı:

"Gezi Parkı Direnişi sırasında polis ve sivillerin döverek öldürdüğü Ali İsmail Korkmaz'ın karar duruşması sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşma tepki çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı Direnişi sırasında polis ve siviller tarafından dövülerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz'ın davasının görüldüğü sırada ATO Congresium'daki 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nda konuşuyordu.

Erdoğan, dava devam ederken; 'Esnaf ve sanatkar demek altını çizerek ifade ediyorum ticaret yapan, alan satan, sırf ekonomik faaliyette bulunan insan demek değildir.

Bizim medeniyetimizde bizim millet ve medeniyet ruhumuzda esnaf sanatkar gerektiğinde askerdir, alperendir.

Gerektiğinde cephede vatanını savunan şehittir, gazidir, kahramandır.

Gerektiğinde asayişi tesis eden polistir.

Gerektiğinde adaleti sağlayan hakimdir, hakemdir.

Gerektiğinde de şefkatli bir ağabeydir, kardeştir.

Taksici, şoför deyip geçemezsiniz.

Mahallenin ağabeyidir, mahallenin bekçisidir.

Bakkal, kasap, manav, terzi deyip geçemezsiniz.

O mahallenin adeta ruhudur.

Sokağımızın, semtimizin vicdanıdır.

Çok açık söylüyorum; esnafı çıkarıp aldığınızda Türkiye tarihinde geriye hiçbir şey kalmaz' diye konuştu.

POLİS VE ÇEVREDEKİ ESNAF TARAFINDAN DÖVÜLEN ALİ İSMAİL'İN DAVASI SÜRERKEN...

Gezi Parkı Direnişi'nin sürdüğü günlerde, 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, polis ve çevredeki esnafın arasında yer alan siviller tarafından dövülerek öldürülmüştü. Erdoğan'ın karar duruşmasının sürdüğü sırada yaptığı konuşma tepkiyle karşılandı.

ALİ İSMAİL'İN AĞABEYİNDEN MAHKEME SÜRERKEN TEPKİ

Ali İsmail'in ağabeyi Gürkan Korkmaz, mahkeme devam ederken Erdoğan'ın sözleri üzerine bir açıklama yaptı. Twitter hesabından Erdoğan'a tepki gösteren Korkmaz, Erdoğan'ın sözlerini hatırlatıp, 'Söz bitti!' diye yazdı.

* * *

İkinci haber yasaklanan internet siteleri hakkında; gazeteciler.com internet sitesinde 29 Kasım'da yayınlandı.

"Sadece 2014'te '18 bin internet sitesi kapatıldı' Haber

Türkiye'deki internet yasakları giderek genişliyor. Resmi olmayan verilere göre, sadece 2014'te 18 bin internet sitesine erişim engellendi.

'DAVA AÇTIM 5 YILDIR ÖĞRENEMEDİM'

Twitter ve Youtıube yasaklarının Anayasa Mahkemesi'nden dönmesini sağlayan davaların arkasındaki isimlerden Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye'de 18 bini 2014'te olmak üzere toplam 60 bin siteye erişimin engellendiğini söyledi.

Antalya'daki 'Bireysel Başvuru' konferansındaki 'internet ve ifade özgürlüğü' panelinde konuşan Akdeniz, resmi erişim engelleme istatistiklerinin Mayıs 2009'dan bu yana yayımlanmadığına da dikkat çekti.

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ'ın haberine göre, Akdeniz, Aralık 2009'da erişim engelleme istatistikleri hakkında bilgi edinme başvurusu yaptığını, bu başvuru reddedilince Danıştay'a başvurduğunu ve bu davanın 5 yıldır devam ettiğini söyledi. Akdeniz, 'Tek öğrenmek istediğim Türkiye'de kaç siteye erişimin engellendiğiydi' diye konuştu.

200'DEN FAZLA KÜRT HABER SİTESİ ENGELLİ

Akdeniz, 200'den fazla Kürt haber sitesinin engelli olduğuna, Gezi Parkı eylemleri sırasında ceza ve idari soruşturmaların arttığına dikkat çekti."

* * *

Üçüncü haber Gezi Direnişi sırasında şiddet kullandığı gerekçesiyle yargılanan bir polisin mahkemede verdiği ifade; bu haber de Cumhuriyet.com.tr'de 27 Kasım'da yayınlandı:

"Darbe girişimini bastırmış

Gezi Parkı eyleminde üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesine ilişkin Kayseri'de görülen davada savcı, Ali İsmail'e yerde yattığı sırada üç defa başına tekme atan TEM polisi Mevlüt Saldoğan hakkında kasten adam öldürme suçundan müebbet hapis cezası istedi.

'Erdoğan 'Gezi darbe'dir dedi, ben 'darbe'yi bastırdım'

Tutuklu sanık Saldoğan görüntülerdeki kişinin Ali İsmail olmadığını iddia ederken, 'Cumhurbaşkanı, Başbakan, İçişleri Bakanı Gezi olayları için 'bir darbe girişimiydi' diyorlar. O zaman ben bir darbe girişimini bastırmakla görevlendirildim. Vicdanım rahat' diyerek kendisini savundu. Ali İsmail'in annesi Emel Korkmaz'ın 'Ne ceza alırlarsa alsınlar idam da edilseler Alişim geri gelmeyecek... İçim tir tir titriyor ama ayaktayım dimdik' sözleri salondakileri ağlattı. Duruşma karar için 26 Aralık'a ertelendi."

* * *

Rejim değişikliği kavramı, soyut sanılan hukuk ve yasa düzenlemeleri dışında gittikçe daha elle tutulur, gözle görülür hale geliyor, somutlaşıyor...

Baskılar ve haksızlıklar somutlaştıkça, seçmenin demokrasiyi sahiplenme bilinci de artıyor!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional