Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

12 Mayıs 2014

Başbakan Erdoğan Neye Kızdı?

Danıştay'ın 146. kuruluş yıldönümünde, Barolar Birliği Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu'nun konuşmasına Başbakan'ın gösterdiği tepki gündemin en başına oturdu.

Önce olayı özetleyelim:

Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu konuşmasının sonuna doğru Van depreminden sonra kurulan konteynır kentte yaşanan sorunlara değindi.

* * *

Bunu arkasından, bence Erdoğan'ı asıl kızdıran cümleyi söyledi:

"Varsın yürekleri taşlaşmış olanlar, daha önce yaptıkları gibi kızsın sözlerime!" dedi...

* * *

Ve bu sözlerin ardından, nasıl bir cumhurbaşkanı istediğini anlattığı sırada Başbakan Erdoğan, oturduğu yerden müdahale etti.

"25 dakika Başkan konuşuyor, 1 saat sen konuşuyorsun" dedi.

Feyzioğlu, "Kızmayın Sayın Başbakanım, güzel bir şey söylüyorum Sayın Başbakanım" diye yanıt verdi.

Erdoğan "Neyi güzel konuşuyorsun canım?" diyerek tepkisini sürdürdü.

Feyzioğlu "Neyi yanlış söyledim sayın Başbakanım?" diye sorunca, Erdoğan "Baştan aşağı yanlış konuşuyorsun. Böyle bir edepsizlik olmaz ki, edepsizlik yapıyorsun" dedi.

Feyzioğlu'nun "Edepsizlik yapan ben değilim Sayın Başbakan" sözleri üzerine de Erdoğan, "Sen kendin yapıyorsun. Yalan konuşuyorsun hep. Ne anlatıyorsun? Van'da neler yapıldığından haberin var mı" diye sordu.

Feyzioğlu, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili son sözlerini söyledikten sonra "Ben edepsizlik yapmadım. Kimseye de 'edepsizlik yapıyorsun' demeyi kendime yakıştırmam sayın Başbakan" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın ayağa kalkarak, tepkisine devam etmesi üzerine Feyzioğlu, konuşmasının yapıcı olduğunu, siyasal değel hukuksal konulara değindiğini, hakaret içermediğini ve konuşmaya yasal olarak hakkı olduğunu savundu.

Haberlere göre, Feyzioğlu'nun konuşmasını salonda bulunan bazı Danıştay mensupları alkışladı.

Bütün bu olayların üzerine, Başbakan Erdoğan törenin sonunu beklemeden, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı ile birlikte toplantıyı terketti.

Feyzioğlu, sonradan, eleştirilere karşı "Biz 7 gün 24 saat televizyonları her açışımızda kendilerini izliyoruz. Memlekette bunca hukuksuzluk olmasa konuşmam 5 dakika sürerdi" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan da daha sonra AKP yöneticileriyle yaptığı toplantıda, Feyzioğlu için bir takım olumsuz değerlendirmelerle birlikte, "Siyaset yapacaksan cüppeni çıkar da siyasete gel" dedi.

* * *

Feyzioğlu'nun konuşmasının tam metni http://www.gercekgundem.com/siyaset/43407/iste-erdogani-kizdiran-konusma adresinden okunabilir.

* * *

Bu olay Başbakan Erdoğan'ın Feyzioğlu'na ilk tepkisi değil.

Feyzioğlu 2 Eylül 2013'te, yeni adli yılın başlaması dolayısıyla yapılan törende de gayet sert bir konuşma yapmış ve AKP iktidarını eleştirmişti.

Erdoğan bu konuşma üzerine, toplantı sonrasında şöyle demişti:

"Orada gözümüzün içine baka baka bize hakaret ediyor. Cevap verme hakkımız da yok. Ama söyledim, bir daha adli yıl açılış töreninde bunlar konuşacaksa ben gitmeyeceğim. Gidersem de Yargıtay Başkanı konuştuktan sonra çıkacağım."

Bu deneyimi yaşamış ve bu sözleri söylemiş olan Başbakan Erdoğan'ın bu törende oturup Feyzioğlu'nun konuşmasını baştan başlayarak, hemen hemen sonuna kadar dinlemesi dikkat ve ilgi çekicidir...

Üstelik de daha Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın aynı biçimde bir konuşma ile AKP iktidarının uygulamalarını AYM töreninde eleştirmesinin etkileri unutulmamışken...

* * *

Yukarda Başbakan Erdoğan'ı aslı kızdırdığını tahmin ettiğim cümleyi ayrı bir paragraf halinde yazdım.

Ayrıca, 12 yıllık iktidarı boyunca edinilen izlenimlere göre, Başbakan Erdoğan'ın her yaptığı ve söylediğinin her zaman göründüğü veya duyulduğu gibi olmayabiliceğine dikkat etmek gerekir diye düşünüyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 22 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional