Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

2 Temmuz 2012

Sivas Katliamı Zihniyeti Hâlâ Sürüyor mu?

Bugün Sivas'ta 33 aydının yakılarak öldürülmesinin ondokuzuncu yıldönümü.

Alevilere karşı Osmanlı'dan gelen ayrımcılığın ve baskının en çirkin biçimde hortlaması.

Acaba AKP'nin "İleri Demokrasisi" 2012 yılında "mezhep çatışmaları" açısından nasıl bir siyasal ve toplumsal tablo üretti?

Bu soruya yanıt verirken dünkü Cumhuriyet'ten tek bir habere bakmak yeterli sanırım:

* * *
Mersin Yenice'deki cemevinin duvarına hakaret dolu yazılar yazıldı

Bu da mı çocuk işi?

© Mersin'in Tarsus ilçesindeki Yenice beldesinde 2010'da hizmete açılan Sıdkı Baba Cemevi'nin duvarlarına hakaret ve tehdit içeren mesajlar yazıldı. Saldırının faillerinin karanlıkta kalması üzerine, olayın üzerinin kapatılacağı endişesine kapılan Yeniceliler, tepkilerini, cemevi önünde açıklama yaparak duyurdu. - ABİDİN YAĞMUR

MERSİN - Adıyaman, Erzincan, Gaziantep ve Aydın'ın Didim ilçesinde Alevi evlerinin işaretlenip, tehdit içeren mesajlar yazılması karşısında yetkililer "Çoluk çocuk işi" açıklaması yaparken, Mersin'in Yenice beldesindeki Sıdkı Baba Cemevi'nin duvarlarına da belirsiz kişi ya da kişilerce Alevilere hakaret içeren yazılar yazıldı.

Aleviler, olayın aydınlatılması için bir protesto gösterisi yapacak.

Mersin'in Tarsus ilçesindeki Yenice beldesinde 2010'da hizmete açılan Sıdkı Baba Cemevi'nin duvarlarına hakaret ve tehdit içeren mesajlar yazıldı.

Yörede yaşayan Alevi yurttaşların kendi olanaklarıyla yaptırdığı cemevinin duvarlarına yazılan yazılar üzerine konu Tarsus Kaymakamlığı ve Emniyet Müdürlüğü'ne iletildi.

Ancak yazıları kimin yazdığı, yazıları yazan kişilerin kim tarafından teşvik edildiği sorularına yanıt bulunamadı.

Saldırının faillerinin karanlıkta kalması üzerine, olayın üzerinin kapatılacağı endişesine kapılan Yeniceliler, tepkilerini, cemevi önünde bir açıklama yaparak duyurma kararı aldı.

Olayla ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulunan Alevi Kültür Derneği Yenice Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Metin Şahin, olayın 10 gün önce gerçekleştiğini, şikâyette bulunmalarına rağmen aydınlatılamadığını söyledi.

Yenice'nin nüfusun çoğunluğunun Alevi olduğunu, çeşitli etnik kökenden insanların uzun zamandır bir arada yaşadığını vurgulayan Şahin, "Beldemizde kimse kimseye hakaret etmez. İlk kez böyle bir olayla karşılaştık. Birçok ilde buna benzer bir saldırı olmuştu. Ama yetkililer 'çocuklar yapmış' demişlerdi. Biz de şunu söylüyoruz. Bunu yapan çocuk bile olsa evde Alevilere yönelik ayrımcı bir yaklaşım, söylem olmazsa, çocuk bunu nereden akıl edip yazacak. Bu meseleyi onun için önemli buluyoruz. Yapılan bu hakarete karşı tepkimizi ortaya koyacağız" diye konuştu.

* * *

Adıyaman...

Erzincan...

Gaziantep...

Aydın...

Ve şimdi Mersin!

Bilmem olayın yaygınlığını bundan güzel ifade eden bir coğrafi harita olur mu?

Bunlara ek olarak, din derslerinde Alevi kültürünü çarpıtma eğilimlerini, ders kitaplarını, bürokrasideki ve yargıdaki Alevi karşıtlığını ve önemlisi Başbakan Erdoğan'ın "mezhep siyasetini" hem iç hem de dış politikada sürekli olarak gündemde tuttuğunu düşünürseniz durumun ne denli vahim olduğu ortaya çıkar.

Ne yazık ki Başbakan iç politikada CHP lideri Kılıçdaroğlu'na saldırırken, sürekli olarak mezhep göndermesi yapıyor...

Allahtan Kılıçdaroğlu bu tuzağa düşmüyor ve konunun dallanıp budaklanmasını ve farklılıkların keskinleşmesini engelliyor.

Aynı biçimde Suriye olayında da Arap Aleviliği olan Nusayriliğin ve Sünniliğin gündeme gelmesi son derece sakıncalı.

* * *

Ne yazık ki AKP'nin din ve mezhep üzerinden politika yapması Türkiye'nin bu çok önemli toplumsal ve kültürel kırılma noktalarından birini sürekli olarak gündemde tutuyor.

Üstelik zaman zaman bu ayrımcılığa destek veren "Nefret söylemleri" de çok sıklaştı.

Siyasal eylem ve söylemler, "mahalle baskısını" "mahalle saldırısı" haline dönüştürüyor.

Bir an önce bu gidişe dur demek gerek!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional