Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

TOPLUMBİLİMSEL AÇIDAN BÜYÜK DEMOKRASİ İTTİFAKI

 

 

31 Mart yerel seçimlerinde, Erdoğan/AKP hegemonyasına, İstanbul, Ankara ve İzmir'de son veren ve böylece iktidarı sarsan başarı...

Elbette Antalya, Mersin, Adana, Aydın, Eskişehir, Hatay, Edirne, Muğla, Çanakkale, Kırşehir, Sinap, Bolu, Yalova gibi kentlerimizle birlikte:

Muhalefet partileri arasında resmi ya da gayri resmi bir biçimde gerçekleştirilen "Demokrasi İttifakı" ile elde edilmiştir.

Bu ittifak Demokratik Rejim açısından iki yönlü bir ilişkiyi yansıtır:

Bir yandan seçmenin nihayet, tahrip edilen Demokratik Rejim'in değerini anlaması ve bu rejimi sahiplenmesi ile ortaya çıkmıştır...

Öte yandan da, liderlerin ve örgütlerin çalışmalarıyla, seçmendeki Demokrasi bilincinin gelişmesine ve güçlenmesine yardımcı olmuştur.

* * *

31 Mart seçim sonucunun reddedilmesi ve Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasının gasp edilmesi sonunda yapılan 23 Haziran seçimlerindeki ezici zafer, aslında 31 Mart Seçimlerinde başarıya ulaşmış olan bu "Demokrasi İttifakı"nın eseridir:

Kemal Kılıçdaroğlu liderliğindeki CHP...

Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Sezai Temelli liderliğindeki HDP...

Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti...

Temel Karamollaoğlu liderliğindeki Saadet Partisi...

Türkiye'nin acil (ivedi) sorununun, tahrip edilen Demokrasi olduğu konusunda ittifak ettiler.

Partiler düzeyindeki bu Demokratik İttifak, haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlik zulmüyle ezilen, ekonomik kriz altında bunalan, talandan ve yalandan bıkmış olan geniş halk kitleleri tarafından da desteklendi.

Toplumbilimsel açıdan, zaman zaman Etnikçi Politika tuzağına yakalanan Kürtler, sorunlarının ancak Türklerln sorunlarıyla birlikte, Demokratik Rejim içinde çözülebileceğini fark ettiler.

Yine toplumbilimsel açıdan, Türk Milliyetçilerinin bir bölümü, ideolojilerinin kendilerini Faşizm tuzağına sürüklemesini engellemek için Demokratik Eşitlikçi Atatürk Milliyetçiliğinin gerekli olduğunu gördüler.

Saadet Partisi mensupları, dini özgürlüklerin ancak gerçek bir Demokratik Rejim içinde yaşanabileceğini, İslam dininin, yağmaya, talana, yalana alet edilmekten böyle kurtulabileceğini anladılar.

Demokrasiyi sadece kendileri için değil, kendileri gibi düşünmeyenler için de savunan Sosyal Demokrat CHP ise hem Anamuhalafet Partisi kimliğiyle, hem de Özgürlükçü ve Sosyal Adeletçi yaklaşımına uygun olarak, bütün bu etnik, ideolojik farklılıkları kapsayan geniş bir Demokrasi İttifakına kapılarını açtı.

Sonuç olarak Türkler, Kürtler, Milliyetçiler, Müslümanlar ve bir çok farklı kimlik sahipleri, ülke sorunlarının "Kimlik Siyaseti" ile çözülemeyeceğini nihayet fark ettiler ve "ÖNCE DEMOKRASİ VE ADALET" dediler.

* * *

Hiç kuşkusuz bu "Büyük Demokrasi İttifakı" Erdoğan/AKP iktidarının Demokratik Rejimi tahrip etmesi ve "Tek Kişi Yönetimi" ile,Türkiye'nin sorunlarını çözmek yerine, derinleştirmek ve yaygınlaştırmak başarısını(!) göstermesi ile ortaya çıktı!

Kırk yıldır derslerinde, konferanslarında, yazılarında, konuşmalarında, kitaplarında Demokrasiyi, Demokratik Rejimi anlatmaya çalışan bir hoca/öğrenci olarak:

Atalarımızın "BİR MÜSİBET BİN NASİHATTAN İYİDİR" sözü önünde şapka çıkarıyorum!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional