Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

DÜŞÜNCE AÇIKLAMAK HAİNLİK MİDİR?
 

İktidar, olayları gerçeklere uygun olarak değil, kendi istediği biçimde aktardığı ve dalkavuk medya da bunu aynen yansıttığı için neler olup bittiğini anlamak, gittikçe zorlaşıyor.

* * *

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Afrin harekâtı başlayınca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, tetikçi medya tarafından "Tam Destek" manşetiyle duyurulan şu mesajı geçti:

"Afrin teröristlerden temizlenecektir. Ordumuza güvenimiz tamdır. İktidarın politik hedefini inandırıcı bir şekilde açıklamasını beklemek en milli vatandaşlık görevimizdir."

Feyzioğlu daha sonra, Sol haber portalının haberine göre şöyle de bir demeç vermiş:

"PKK ve PYD'nin bağlı olduğu üst yapı Kongra-Gel'dir. Kongra-Gel tüzüğüne göre de PKK da PYD de aynı yapının parçalarıdır. Bu konudaki yabancı belgeleri okuduğunuzda olay son derece nettir. TSK Afrin'e girmiştir. Kahraman ordumuzun muzaffer olması için milletçe arkasında durmak zorundayız. Bir deyiş vardır 'kamyon geçerken tereddüt edersen karşıdan gelenin altında kalırsın'. Şu an tereddüt zamanı değildir. Bu kamyonu geçeceğiz, o yüzden o gaza basacağız ve başaracağız''

Yine aynı habere göre şöyle devam etmiş:

"Son sözüm TBMM'deki milletvekillerine mektup yazan aydınlara; o mektubun adresini değiştirin, Kandil'e gönderin, Kilis'e, Reyhanlı'ya bombalar yağdıran Kandil'e yazın o mektubu. TSK ve Türkiye Cumhuriyeti meşru savunma hakkını kullanmaktadır. Meşru savunma hakkını kullanan, sınırlarında terör örgütü istemeyen ve buna kararlı olan bir devletin milletvekillerine savaş istemiyoruz mektubu yazmayınız. Bu yazılan mektuplara üzüldüm."

Sputnik haber ajansına göre aynı zamanda şöyle bir de eleştiri yapmış:

"Bu harekâtın politik hedefi nedir? Bu bizi ilgilendirmektedir. Askerimizin canının tehlikeye atıldığı halkın canının tehlikeye atıldığı askeri harekette politik hedef nedir? Hedef buraya ÖSO'yu yerleştirmekse bunu bir vatandaş olarak kabul etmediğimi herkese duyuruyorum.

ÖSO'nun can güvenliği sağlanacak diye Türk askerinin canı tehlikeye atılamaz. Önce yapılması gereken güvenli bölge tesis edip sivillerin güvenliğini sağlamak ardından da 2010 yılında olduğu gibi iyi ilişkiler kurduğumuzu Suriye hükümetiyle tekrar dostluğun yollarını aramak olmalıdır..."

Görüldüğü gibi, TBB Başkanı Feyzioğlu, Afrin Harekatı'nın askeri yönüne tam destek veriyor, buna karşı çıkılmasını kınıyor ama siyasal hedefini de sorguluyor.

* * *

Şimdi yine TBB'nin Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey'i üyelerinin gözaltına alınışı ile ilgili olarak yayınladığı bildiriyi görelim:

DÜŞÜNCEYİ AÇIKLAMA ÖZGÜRLÜĞÜ YARGI ELİYLE BASTIRILMAMALIDIR

"Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi yöneticileri hakkında, sınırlarımız dışından bize saldıran, güvenliğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı Devletimizin uluslararası hukuka dayanan meşru savunma hakkı kapsamında başlattığı Afrin Harekatı sebebiyle yayınladıkları bir bildiri üzerine soruşturma açıldığını, gözaltı işlemleri yapıldığını öğrenmiş bulunuyoruz.

Bir düşünceye katılmamak ayrı, o düşünceye suç muamelesi yapmak ayrıdır. Düşünce özgürlüğü, Anayasa'nın ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin güvencesi altındadır.

Söz konusu bildiri yönetim kurulumuz tarafından incelenmiştir. Bildiri, bir düşünce açıklamasıdır. Düşünce açıklamalarına karşı sözle cevap verilmelidir.

Düşünceyi açıklama özgürlüğü yargı eliyle bastırılmamalıdır. Tam aksine yargı, düşünceyi açıklama özgürlüğünün güvencesi olmalıdır.

Düşüncelerimizi, kamuoyunun bilgilerine saygıyla sunarız."

* * *

Sadece Türkiye Barolar Birliği eksenindeki bu açıklamaları okumak bile insana "Afrin harekâtı bir iç politika olayı mı, yoksa bir dış politika sorunu mu?" diye sorduruyor!

Unutmayalım, temel hak ve özgürlükler insanlara en çok, diktatörlerin pek sevdikleri savaş zamanları gereklidir!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 15 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional