Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

BALYOZ'DAN MÜJDAT GEZEN'E YARGITAY
 

Her yargı kararı, herkesi, her zaman tatmin ve memnun etmeyebilir.

Her yargı kararı her zaman hukuka uygun da olmayabilir.

Zaten yargı sistemi de üst mahkemelerin denetimini, bu "hukuka uygunluğu" sağlamak için getirmiştir.

* * *

Yargıtay, gerek mahkemelerin gördüğü davaların hukuka uygunluğunu incelemek açısından, gerekse, hukuki tartışma veya boşluk olan alanlarda verdiği "içtihat kararlarıyla" hukuk yarattığından, çok ama çok önemli bir kurumdur.

Üzerine titrememiz gereken Yargıtayımız, son günlerde hem Balyoz davası, hem de Müjdat Gezen davasında aldığı kararlarla büyük tartışmalara konu oldu.

Elbette Yargıtay'ın yapısı da, kararları da tartışılır...

Ama bu tartışmaların yaygın bir biçimde yapısal ve siyasal-ideolojik alanlarda olması, Yargıtay'ın bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda kamuoyunda kuşkular uyanması, demokrasimiz adına büyük sakıncalar taşımaktadır.

* * *

Balyoz kararı hakkında Yargıtay eski Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk'un Milliyet'te yayınlanan üç yazısından geçen hafta söz etmiştim.

Prof. Dr. Köksal Bayraktar da Cumhuriyet'te 23 Ekim tarihinde "Yargıtay'ın Balyoz Kararı" başlıklı bir yazı yazdı.

Bayraktar Balyoz kararını, 1) cebir ve şiddet unsuru açısından, 2) hazırlık ve icra birbirine karıştırıldığı için ve 3) yargılanan fiilin oluştuğu sıradaki geçerli yasaların uygulanması bakımından hukuka aykırı buluyor.

* * *

Yargıtay'ın çok tartışma yaratan bir başka kararı da Müjdat Gezen'nin yaptığı bir espri aleyhine AKP'lilerin açtığı hakaret davası kararıydı.

Mahkeme Gezen'i beraat ettirmişti ama Yargıtay bu kararı bozmuş ve Gezen bu kez mahkum olmuştu.

Gezen'in avukatı eski İstanbul Baro Başkanı Turgut Kazan bir basın toplantısında, hem kararın hukuka aykırılığı konusunda, hem Yargıtay'ın ve Yargıtay üyelerini seçen HSYK'nın oluşumu hakkında, hem de AİHM'in, bu davaya benzer olan Tuşalp davasında Türkiye'yi mahkum etmiş olmasına dayanarak ciddi eleştiriler yaptı.

* * *

Yargıtay'ın kamuoyunda, sadece hukuksal bakımdan değil ama ideolojik ve siyasal açıdan da eleştiriliyor olması, tarafsızlığına gölge düşmesi, adaletimiz ve demokrasimiz adına çok olumsuz bir gelişmedir.

Bu iddialara, hukuk, bilim ve tarih önünde yanıt verme sorumluluğunu taşıyan ve zedelenen imajı düzeltecek olan kurum da hiç kuşkusuz bizzat Yargıtay'dır!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 25 Mart 2024

Valid HTML 4.01 Transitional