Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

AYDINLANMA

 

EMRE KONGAR

 

AMERİKA'DAN İKİ İYİ BİR KAÇ KÖTÜ HABER

 

Sevgili okurlarım, geçenlerde, "Büyük Bir Tehlike" başlıklı yazımda belirttiğim, Dünya'da ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde, Ermeni iddialarının siyasal kararlara dayalı olarak eğitim yoluyla Dünya Gençliği'ne aktarılması süreci üzerine bir mektup aldım.

Mektubu yollayan, yıllardır Amerika'da bu konuda başarılı çalışmalar yapan TACS (Turkish American Cultural Society-Türk Amerikan Kültür Derneği) adlı örgütün kurucusu ve başkanı Erkut Gömülü.

Mektubuna güzel bir haberle başlamış:

Massachusetts Valisi Jane Swift, 2001 yılında imzaladığı, 29 Ekim'i Türk Cumhuriyeti günü ilan eden beyannameyi bütün baskılara karşın (ABD'deki en büyük Ermeni ve Yunan lobileri Massachusetts'de olduğu halde) geri çekmemiş.

Şimdi gelelim, öteki haberlere.

Erkut Gömülü'nün mektubundan öğrendiğime göre:

1) ABD'deki önde gelen Yunan lobisi AHI (American Hellenic Institute) 13 Kasım 2001 tarihinde 50 eyalet valisinden 45'ini, "Türk Cumhuriyet Günü", "Türk Bağımsızlık Günü" gibi taleplerle beyanname istenmesine karşı uyarmış.

Yunan lobilerinin gücünden korkan bir çok eyalet valisi ve belediye başkanı kutlama beyannamelerini geri çekmiş ve hatta özür dilemek zorunda kalmış.

2) Alabama Valisi Donald Siegelman 3 Ekim 2001, Belediye Başkanı Michael P. Peters (Hartford, Connecticut) 6 Eylül 2001, Connecticut Valisi John G. Rowland 25 Ekim 2001, Washington Valisi Gary Locke 7 Kasım 2001 tarihlerinde beyannamelerini geri çekmişler, Connecticut Belediye Başkanı Peters ise ayrıca resmi olarak Ermeni ve Yunan toplumlarından özür dilemiş.

Bu konudaki ayrıntılar AHI Letter And Fact Sheet To U.S. Governors Aims To Increase Awareness of Historically Revisionist Proclamations başlığı altında bulunabiliyor.

3) Massachussetts'e komşu olan Rhode Island eyaletinin Valisi Lincoln Almond da 29 Ekim 2002'yi, eyalette yaşayan Türkler'in başvurusu üzerine, önce bir beyannameyle "Türk Cumhuriyet Günü" ilan etmiş daha sonra Ermeni ve Yunan lobilerinden gelen baskılar nedeniyle beyannameyi geri çekmiş, en sonra da beyannameyi değiştirip bu kez 23 Ekim'i "Türk Amerikan Günü" ilan edip durumunu kurtarmaya çalışmış.

4) Bütün baskılara karşın Boston kentinin Demokrat Partili Belediye Thomas Menino da 2000 yılından itibaren 29 Ekim'i "Türk Cumhuriyet Günü" olarak kabul etmiş ve beyannamesini geri çekmemiş.

5) Massachusetts'deki ve Rhode Island'daki Ermeni lobisi, İrlanda, İtalyan ve Musevi lobileriyle de ittifaklar kurarak, pek çok başka eyalette olduğu gibi buralarda da Ermeni soykırımı iddialarının okullarda ders olarak okutulmasını başarmış.

Gömülü, bu olaylar karşısında Amerika'da yaşayan Türklerin ilgisizliğinden yakınıyor.

Dünya'nın jandarmalığına soyunmuş olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ve Fransa gibi öteki büyük ülkelerdeki bu Ermeni soykırımı eğitiminin, geleceğin Dünyası'ndaki Türkiye için çok büyük bir tehlike oluşturduğu kanısındayım. Türkiye bu tehlikeye karşı ancak barışa ve dostluğa dayalı bir diplomasi ile savaşabilir.

Kulağınıza ne denli romantik ve olanaksız gelirse gelsin, bence, Ermeni ve Yunan komşularımızla dostluk bağlarını güçlendirmek için bir an önce harekete geçilmeli, ayrıca A.B.D. ve Fransa gibi ülkelerle bu konuda ciddi görüşmeler başlatılmalıdır.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 13 Mayıs 2024

Valid HTML 4.01 Transitional