Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

15 Ocak 2024

Yenilenen CHP'nin Son Günlerdeki İki Büyük Hatası.

Hiç kuşkusuz 14-28 Mayıs 2023 seçimleri yenilgisinden sonra CHP'de Yerel Seçimlerden önce bir Genel Başkan değişikliği zorunlu hale gelmişti.

Burada önemli olan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun yerine, partiyi eski Cumhuriyet Değerlerine saygılı olan, Laik Sol çizgisine oturtacak yeni bir liderin Genel Başkan olmasıydı.

Bir Genel Başkan değişimi olmasaydı, bütün olumlu koşullara rağmen, önemli hatalar yaparak göz göre göre seçimi kaybeden Kılıçdaroğlu 'na kırgın ve küskün, hata kızgın olan CHP'li seçmen yüzünden, CHP'nin başta İstanbul olmak üzere, pek çok kenti mutlaka kaybedeceği öngörülüyordu.

Kurultay'da Genel Başkan adayları olarak Ekrem İmamoğlu ve Özgür Özel aradan sıyrıldılar, ama İstanbul Belediye Başkanlığı çok önemli olduğu için, İmamoğlu'nun yarıştan çekilmesiyle ve desteğiyle, Özgür Özel Genel Başkan seçildi.

Tam yerel seçimler öncesi yapılan bu değişim, elbette eski yapının adayları olarak ön plana çıkan politikacıların adaylık şanslarını yok etti ama, kamuoyunda, olumlu bir değişim olarak algılandı ve başta İstanbul olmak üzere, yerel seçim umutlarını yeniledi.

Özgür Özel, seçilir seçilmez, Kılıçdaroğlu 'na yöneltilen yeterince enerjik olamama ve laikliği savunmama eleştirilerini ortadan kaldıracak enerjik ve nispeten daha laik bir çizgi izlemeye başladı.

* * *

Özgür Özel CHP Genel Başkanlığı koltuğuna ısınırken, yerel seçimler yaklaştı, adaylar ilan edildi ve her seçim öncesinde her nedense derhal tırmanan terör saldırıları gündemi belirledi.

İşte bu süreç içinde CHP bence iki çok önemli yanlış yaptı:

Birinci yanlış, 9 evladımızın şehit edilmesi üzerine, 14 Ocak Pazar günü Tandoğan Meydanı'nda yapılacağı ilan edilen "Anayasaya Saygı" mitinginin iptali oldu.

Oysa 7 Haziran 2015 seçimlerinde yenilen ve bunu kabul etmeyen Erdoğan 'ın 1 Kasım 2015'de yenileneceğini ilan ettiği seçimlerden önce de dinci teröristlerin yaptıkları Gar Katliamı sonrası, aynı hata yapılmış CHP mitinglerini iptal etmişti.

Ama CHP'nin sustuğu ve geri çekildiği bu süreçte terör korkusunun pençesine düşen seçmen, çeşitli yönlendirmelerle birlikte beş ay öncesine göre iktidara dörtte bir daha fazla oy vererek onu yüzde 40'dan yüzde 50'ye yakın bir orana yükseltmiş ve yeniden iktidar yapmıştı.

Oysa CHP o dönemde terör korkusuna boyun eğeceğine onu reddeden bir enerjiyle mitinglerini sürdürseydi, demokrasiyi yozlaştıran iktidarın devamını engelleyebilirdi.

Aynı biçimde, bugünlerde de verilen şehitlerimiz üzerine, "Anayasa'ya Saygı" mitingini terör korkusu içinde ve yas duygularıyla erteleyeceğine, onu enerjik bir atılımla "Teröre Lanet ve Anayasa'ya Saygı" mitingi halinde, çok daha büyük bir seçmen desteğiyle yapabilirdi.

* * *

İkinci yanlış, dâhî derecesinde bir bilim insanı, bir politikacı ve bir Belediye Başkanı olan, Eskişehir'de mucizeler yaratan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen'i, aday göstermemek oldu.

Eskişehir'e yaptığı hizmetler, çorak bir Anadolu Kenti'nden, Avrupalı bir Kent yaratmaktaki becerisi, yöntemleri, bütün politikacılara örnek olmalı.

Dilerim CHP yönetimi, kendisinden, belediye başkanlığından daha etkin bir kapasite ile yararlanır.

* * *

Elbette yerel seçimlerde, özellikle de İstanbul'da CHP'yi destekleyeceğiz.

Ama gördüğümüz hataları da vurgulayacağız!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional