Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

12 Şubat 2024

Kemal Kılıçdaroğlu, İktidarın CHP'yi Bölme Stratejilerinden Birini Bozdu!

21 yıllık yönetim döneminde devlet yapısını tarumar eden, ülkenin bütün iç ve dış kaynaklarını bitiren iktidar, yerel seçimlerdeki bütün umudunu karşısındaki muhalefeti bölmeye bağladı.

Önce Millet İttifakı'nı oluşturan Altılı Masa, iktidarın hiçbir ilave çabasına gerek duyulmadan kendi kendisini yok etti; Meral Akşener CHP'ye saldırarak masanın eksenini parçaladı.

Daha sonra, 14-28 Mayıs 2023 Genel Seçim yenilgisi dolayısıyla CHP içinde meydana gelen lider değişikliği iktidarın eline yeni bir koz verdi:

Kemal Kılıçdaroğlu'nun liderlikten ayrılması dolayısıyla, iktidar tetikçileri olan troller, "Aleviler CHP'den tasfiye ediliyor" sloganıyla, gerçek küskünlere destek vererek özellikle sosyal medyada ciddi bir hareket yarattılar.

Böylece 31 Mart yerel seçimlerinde, başta İstanbul olmak üzere, CHP'nin gücünü zayıflatmaya çalıştılar.

* * *

Türkiye'deki politikacıların gelmiş geçmiş en kaliteli örneklerinden olan Eski Milli Eğitim Bakanı Necdet Uğur, bana "Emre Hocam, siyaset aslında hizipçiliktir" demişti.

Necdet Uğur, İsmet İnönü- Bülent Ecevit ayrışmasında İnönü'nün yanında durmuş, ama sonra Ecevit kazanınca, onunla siyasete devam etmiş çok değerli ve kültürlü bir politikacıydı.

Milli Eğitim Bakanlığı sırasında kendisiyle gayri resmi danışman olarak, adeta bir müsteşar gibi, çok yakın çalışmış olduğum için, bütün yeteneklerini yakından gözlemlemek olanağım olmuştu.

Bana söylemek istediği, politikacıların zorunlu olarak belli gruplar içinde hareket ettikleri, ama sonunda, karar verildikten sonra kendi partilerini zedelemekten kaçınmaları gerektiğiydi.

CHP'de de, 2023 seçim yenilgisinin faturası, Kılıçdaroğlu'na kesilmiş ve lider değişikliği yapılmıştı.

Bu süreç içinde, elbette parti içinde "Genel Merkezciler" ile "Değişimciler" ayrışmış ve ciddi bir hizip mücadelesi yaşanmıştı.

İşte umudunu artık muhalefetin kendi içinde kavga ederek zayıflamasına bağlamış olan iktidar derhal bu ayrışmanın üzerine körükle gitmiş, tetikçilerini ve trollerini sahaya sürmüştü.

Körüklenen dedikodu, Kılıçdaroğlu'nun özellikle İstanbul'da Ekrem imamoğlu'nun seçimi kaybetmesi için çalışma yaptığıydı.

Bu dedikodu öyle ayyuka çıktı ki, Kılıçdaroğlu, 7 Şubat'ta, bu konuda bir X (eski Twitter) mesajı yayımladı ve bu kara propagandayı engelledi.

* * *

Kemal Kılıçdaroğlu

@kilicdarogluk

Kurtla kuzuyu yiyip çobanla yas tutanlara…

1) Cumhuriyet Halk Partisi'nin -ben dahil- bütün Genel Başkanları, milletin menfaatlerini ve partisinin çıkarlarını kendi canlarından dahi önde tutar ve canlarını bu uğurda santim sakınmazlar.

2) Hiç kimse bana, partimin kurumsal kimliğini, kasaba kurnazlığı ile çiğnetemez ve yıprattıramaz! Partimiz 100 yıllık bir çınardır, çok saygın bir Genel Başkan'ı, üzerinde üye ve delege iradesinin tecelli ettiği Parti Meclisi, emektar ve vatansever parti örgütleri vardır.

3) 2019 yerel seçimlerinde umudu nasıl yeşerttiysek ve devletleşmiş bir partiye karşı milletin kaçınılmaz zaferinin ilk tohumlarını nasıl attıysak, partimiz bütün bileşenleri ile bu seçimlerde de gerekeni yapacak ve bütün büyük şehirleri kazanacaktır. Bu bağlamda, desteğim TAMDIR! Arzum BUDUR!

4) Ülkemizin gündemi; milletin altında ezildiği enflasyon, anayasamıza darbe yapacak kadar bozulmuş hukuk sistemi, arifesinde olduğumuz ve kazanılmasının hayati önem taşıdığı yerel seçimlerdir. Ülke gündemini asılsız iddia ve iftiralar ile değiştirmenin anlamı yoktur.

ÖS 5:00 · 7 Şub 2024

2,3 Mn Görüntülenme

* * *

Bu iletisinden kısa bir süre önce, medyaya da yansıyan ama kasıtlı olarak yanlış aktarılan bir öğlen yemeğinde, ben de Kılıçdaroğlu'ndan aynı izlenimleri almış fakat, yemek özel bir dost yemeği olduğu için bu izlenimlerimi kamuoyuyla paylaşmamıştım.

İstanbul'da Akmerkez'de bir restoranda, halka açık bir mekânda ve halka açık bir biçimde, Dr. Canan Kaftancıoğlu ve Dr. Bülent Kerimoğlu ile birlikte yediğimiz öğlen yemeği, iktidar tarafından medyaya kasıtlı olarak "Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu'nun davetini reddetti, Emre Kongar'ın davetini kabul etti" diye CHP içindeki tartışmayı derinleştirecek bir biçimde yansıtılmıştı.

Oysa bu, Kılıçdaroğlu, Kaftancıoğlu ve Kerimoğlu'yla yediğimiz ilk yemek değildi; önceden belirlenmişti; üstelik yemek daveti de benden gelmemişti.

Ve ben Kılıçdaroğlu ile olan ilişkimize rağmen CHP içindeki "Değişim" hareketini hem TELE 1'deki "18 Dakika" programında hem de Cumhuriyet'teki yazılarımda desteklemiştim.

Çünkü 2023 seçimleri sonuçlarından dolayı, CHP'li seçmende, CHP liderliğine karşı meydana gelen kırgınlığın zaman içinde kızgınlığa dönüştüğünü, bu duygunun yerel seçimlerde başta İstanbul olmak üzere, bütün kentlerde başarısızlığa yol açacağını görüyor, bunun de ancak CHP liderliğinde ve yapısında bir "Değişim" ile bir ölçüde de olsa engellenebileceğini düşünüyordum.

Bu süreç içinde lider değişti ama yapı pek de değişmiş görünmüyor.

Her ne kadar Özgür Özel, daha aktif, daha dinamik, daha emekten yana bir politika izliyor görünümü veriyorsa da, CHP'li seçmen, en azından şimdilik, ana eleştiri konusu olan laiklik konusunda pek farklı bir tutum ve davranış gözlemlemiş değil.

Tam tersine, bu seçmende, iktidarın özellikle Milli Eğitim'deki laiklik karşıtı atılımlarına karşı yeterli bir muhalefet yapılmadığı görüşü egemen.

Bu açıdan CHP liderliğindeki "Değişim" olgusunun, gün geçtikçe, yerel seçimler konusunda geçici de olsa yaratılmış olan umudu canlı tutabildiğini öne sürmek pek olanaklı değil.

İşte bu ortam içinde Kemal Kılıçdaroğlu'na fatura edilmek istenen muhtemel bir İstanbul seçimi başarısızlığı iddiası ve iktidarın CHP'yi bölme ve zayıflatma atılımı, Kemal Bey'in bu son çıkışı ile önlenmiş oldu.

Dilerim yeni CHP yönetimi ve daha da önemlisi Ekrem İmamoğlu bu çıkışın öneminin farkına varırlar.

* * *

İktidarın bu yerel seçimi de 2023 genel seçimindeki gibi sahte videolara ve güvenlik sorunlarına dayalı bir biçimde götüreceği şimdiden görülüyor.

Elbette bu konudaki çıkmazı, bir yandan DEM Partisi'ni kendi yanına çekmeye çalışırken, öte yandan yine DEM üzerinden CHP'ye yönelik dezenformasyonu sürdürmesinin zorluğu olacaktır!


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional