Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

25 Aralık 2023

Türkiye Yeni Yıla İktidarın Anayasa İhlali İle Giriyor.

Sevgili okurlarım, bu yazı, Cumhuriyet'in Yüzüncü Yılı'nın son GÜNCEL yazısı.

Gelecek hafta bugün Yılbaşı Gecesi, bu sıralarda yeni yılın ilk yazısını yazmakta olacağım.

Ne yazık ki bu yılın son yazısı, üstelik de Cumhuriyet'in kuruluşunun yüzüncü yılında, AKP iktidarının kendi yaptığı Anayasa'ya bile uymadığını vurgulamak için yazılıyor!

İktidar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarına uyulması Anayasa hükmü iken, bu mahkemenin Osman Kavala'nın haklarının ihlâl edildiğine ve hemen salıverilmesi gerektiğine ilişkin olan kararını uygulamadı.

Bu nedenle, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye'ye ciddi bir müeyyide uygulayacak.

İktidar bununla da yetinmedi, Anayasa Mahkemesi'nin, birbirini izleyen iki ayrı başvuru üzerine, TİP'ten milletvekili seçilen Can Atalay'ın haklarının ihlâl edildiğine ve salıverilmesi gerektiğine ilişkin olarak iki kez verdiği kararları da, bu satırların yazıldığı ana kadar uygulamış değil.

Üstelik bu kez, araya 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ni ve Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ni de sokmuş bulunuyor.

Anayasa'ya göre bağımsız olmaları gereken ve yine Anayasa'ya göre Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uymaları gereken bu mahkemeler de, ne yazık ki, iktidarın eğilimine koşut olarak, AYM kararına karşı çıktılar.

Yargıtay Dairesi üstelik bu karara imza atan Anayasa Mahkemesi Yargıçları hakkında suç duyurusunda bulunarak, konuyu tamamen saptırdı.

Çünkü Cumhurbaşkanı da dahil bazı yöneticileri ve bazı yargıçları yargılayacak olan kurum da Anayasa Mahkemesi.

* * *

Sevgili okurlarım, özetle, 14-28 Mayıs 2023 Genel Seçimlerinde Demokrat bir iktidara kavuşamayan Türkiye, mevcut iktidarın artan baskılarının karanlığında ve dörtnala (galloping) gelen bir enflasyon soygununun pençesinde debelenmeye devam ediyor.

Yeni yıldaki yerel seçimlerde, Demokratik, Laik ve Sosyal Hukuk Devleti'ne yakışır bir sonuç almak için daha büyük bir çaba göstermemiz gerekecek diye düşünüyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional