Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

6 Ocak 2020

Twitter'da Başlattığım "Hocaefendi'nin Sandukası"nın Şifresi Yarışması Çok İlgi Uyandırdı.

1989 yılının Aralık Ayı'nda kitaplarım arasında, henüz tek ve biricik romanım olan "Hocaefendi'nin Sandukası" yayınlandı. ("Henüz" tek ve biricik, çünkü ikinci bir roman daha yazıyorum.)

Roman yayınlanır yayınlanmaz art arda baskılar yapmaya başladı ve 1990'ın "En Çok Satan Kitapları" listesine girdi.

Aslında Umberto Eco'ya nazire olarak yazdığım ve yüzünden Fatih Sultan Mehmet Dönemi'nde geçen bir aşk, macera, gerilim ve felsefe metni gibi okunabilecek roman, alt metin olarak, benimle YÖK'ün kurucusu olan İhsan Doğramacı arasındaki mücadeleye yapılan bir gönderme olarak da algılanabiliyordu.

Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. S. Dilek Yalçın Çelik tarafından " Yeni Tarihselcilik Kuramı ve Türk Edebiyatında Postmodern Tarih Romanları" adlı incelemesinde de irdelenmiş olan kitap hakkındaki ayrıntılı bir açıklamayı, "Yazarlar, Eleştiriler, Anılar," kitabımda yaptım. Meraklısı bakabilir.

* * *

Kitaptaki pek çok gönderme ve alegori arasında bir de "Sanduka'nın Şifresi" konusu vardı.

Bu şifre üzerinden, kullandığımız onlu tabana ek olarak, bilgisayarlarda kullanılan iki tabanlı sayılar gibi çeşitli başka tabanlara göre sayıları ve bu arada "Ebced Hesabını" da gündeme getirmiştim.

Şifrenin bulunması için gerekli ipuçlarını metnin içinde okurlarıma açıklamıştım. Şifrenin ne olduğunu net açıklamasını ise, kitabın sonuna eklediğim okur mektuplarında yapmıştım.

Beni tanıyanlar, sevgili okurlarımla sürekli bir etkileşim içinde olduğumu bilirler. Bu konuda da, okur mektupları bölümüne gelmeden, metni okurken, verdiğim ipuçlarını kullanarak şifreyi çözüp olan olmadığını pek çok okuruma sordum. Yanıt hep negatifti.

Bunun üzerine, 2018 yılının sonlarına doğru yapılan 23. Basım'a, bu ipuçlarını güçlendirecek çok küçük bir iki ilave daha yaptım.

İlaveleri yaptığım sırada bunların işe yarayıp yaramadıklarını okurlarıma sormayı düşünmüştüm. Ama o kadar çok işim ve bağlantım var ve o kadar doluyum ki, bu düşüncemi eyleme dönüştürmek bir yılımı aldı.

Sonunda 2020 yılına girince, Twitter üzerinden bir soruşturma ile bu konudaki okur izlenimlerini almaya karar verdim ve harekete geçtim:

Neredeyse yarım milyona yakın Twitter izleyenim olduğunu düşünmüştüm; bunların önemli bir bölümünün okurum olduğunu da biliyordum; o halde neden Twitter üzerinden bir soruşturma yapmamalıydım ki?

* * *

Soruşturmayı, imzalı üç kitabımı (Türkiye'nin Toplumsal Yapısı, İSTANBUL, NUTUK) ödül olarak vereceğim bir bilmece olarak sormak yoluyla, yarışma biçiminde yapmayı planladım:

Önce izleyenlerime böyle bir bilmece/yarışma yapmamın ilginç olup olmayacağını sordum, yüzde 90 dolayında bir çoğunluk "İlginç olur, yap" dedi.

Onun üzerine, "Cumartesi akşamı mı, Pazartesi sabahı mı başlayalım" diye sordum, yanıt "Cumartesi akşamı" oldu.

Bunun üzerine aşağıdaki tvitleri sırayla atarak bilmece/yarışmasını başlattım: (Anlaşılmalarını kolaylaştırmak için orjinal tvitlere bu metinde bazı eklemeler yapım.)

Ödüllü bilmece

Madem bu kadar insan "Yapalım" dedi "Ödüllü bilmece/yarışmasını" başlatıyorum:

İlk önce bilenin ödülü imzalı üç kitap

"21. Yüzyıl'da Türkiye", "İSTANBUL", "NUTUK"

2. sırada, birinciden sonra bilenin ödülü iki kitap "İSTANBUL" ve "NUTUK"

3. sırada, ikisinden sonra bilenin ödülü tek bir kitap "NUTUK"

* * *

1. soru

Umberto Eco 'ya nazire olarak yazdığım ve alt metinde"YÖK'le mücadele alegorisi" olarak da okunabilecek"Hocaefendi'nın Sandukası" romanımda,Fatih Sultan Mehmet'i öldürmek için yollanan katilGiftos Karpantiye'nin sandukasının "Ebced Hesabı" ile çözülen şifresi nedir, nerede açıklandı?

2. soru:

Şifreyi kimin isminin ebced hesabı ile çözüyorlar?

3. soru:

İlk teşebbüslerde sandukanın şifresini kimin imla hatasından dolayı çözülemiyorr?

4. soru:

Şifreyi kim çözüyor?

5. Soru

İlk 22 basımda verdiğim ipuçları, okurlarımın, ben açıklamadan önce şifreyi anlamalarına yetmedi (kitabı bitirmeden önce şifreyi kime sorduysam bilemedi) 23.Basım'da, şifrenin daha kolay anlaşılması için bazı eklemeler yaptım.

Eklemeler kaçıncı sayfada

6.Soru

Hangi sözcükler eklenmiş?

* * *

Bilmece/yarışmanın süresi:

Yanıtlar 12 Ocak Pazar saat 22:00'ye kadar kabul edilecek.

Daha önce sonuç açıklamayacağım, çünkü ilk bilen birinci, sonra bilen ikinci, daha sonra bilen üçüncü olacak ve ödülleri ona göre belirleneck.

* * *

Bilmece/yarışmayı başlattıktan sonra sorulan sorulara yanıt vermek için yeni tvitler attım ve bazı açıklamalar yaptım.

Bunları şöyle özetleyebilirim:

1) Roman kahramanları hariç, Fatih Sultan Mehmet Dönemi ve Hurufiler hakkında anlattığım her şey gerçektir.

2) Kitaptaki kuvvet macunu reçetesi de gerçektir. Çok işe yarar. Ama ödüle dahil değildir!

3) Yanıtlar "Sanduka/bilmece" hashtag'ı ile Twitter'da, açıktan verilecek.

4) Lütfen bütün tvitleri okuyunuz ve altı sorunun tümünü tam olarak yanıtlayınız.

5) Bilen olsa da bilme sırasına göre, 1. 2. ve 3. sıralar olacağı için süre bitene kadar sonucu ilan etmeyeceğim!

6) Soruları belli bir mantık sırası ile sordum.

İlk soruları bilenler, son soruları da aynı mantıkla ararlarsa yanıtları kolay bulabilecekler.

7) Elinde 23. Basım olmayanlar ilk soruların yanıtlarını ellerindeki nüshadan buldukları takdirde 23. Basım satan bir Remzi Kitabevi'ne gittiklerinde, kitabı satın almadan da son soruların yanıtlarını kolaylıkla bulabilirler.

8) Yarışmaya yurt dışından katılan ve kazanan olursa, imzalı kitabımı posta ile adresine ben yollayacağım.

9) 12 Ocak Pazar günü akşam 22'den sonra yanıtları değerlendireceğim. Sonuçları muhtemelen Pazartesi günü ilan ederim.

10) Kazananlardan İstanbul'da olanlarla, Remzi Kitabevi Akmerkez Kafe'de bir buluşma kararlaştıracak ve imzalı kitaplarını orada vereceğim.

11) İzleyenlerimin sorulardan bazılarını, kimilerinin de sadece birinci soruya yanıtladığını ve bununla yetindiklerini gördüm. Oysa, bütün sorular, yani 6 tanesi birden eksiksiz yanıtlanmadıkça yarışma derecesine girme hakkınız olmaz .

* * *

Bütün okurlarıma, bütün Twitter takipçilerime, özellikle bu yarışmaya ilgi gösterenlere ve katılanlara tebriklerimi ve teşekkürlerimi sunuyorum.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional