Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

27 Nisan 2020

Koronavirüs Güncesi-7

İki aya yaklaşan bir tecrit döneminin 65 yaş ve üstü nüfusta yol açtığı sorunlar, neredeyse Koronavirüs tehlikesini gölgelemeye başladı.

Hareketsizliğin yol açtığı kalp, damar hastalıkları, mide, bağırsak rahatsızlıkları ve bütün bunlara ek olarak depresyon ve obezite, bu yaş grubundaki insanları ciddi olarak tehdit ediyor.

Bir başka sorun da Koronavirüs için boşaltılmış olan hastanelerde tedavi edilmeleri gereken öteki hastaların tedavilerinin gecikmesi.

Kemoterapi, radyoterapi gibi diyaliz gibi süreçlerin çok yavaş sürdürülmelerinin yarattığı ilave sorunlar da var.

* * *

Bütün bu sorunlar bir yana, ABD ile hemen hemen aynı süreci geçiren Türkiye'de de ABD'de de, ekonomik etkinliklerin serbestleştirilmesi için bazı adımların atılacağı belirtiliyor.

Mayıs'ın ikinci haftasında AVM'lerin açılmasının planlandığına ilişkin haberler var.

Bu arada iktidarın, salgının bir platoya eriştiği konusundaki erken teşhisinden sonra, açıklanan resmi sayıların da birdenbire böyle bir eğilimi işaret eden nitelikte olması, kamuoyunda çeşitli kuşkular yarattı.

* * *

65 yaş ve üstü nüfusun günün belli saatlerinde dışarı çıkabilmelerine ilişkin yeni düzenlemelerin yapılacağına ilişkin haberler de var. Ama bu haberlerin ne denli gerçeği yansıttığı şimdilik bilinmiyor.

* * *

Bir başka sorun hastalığı atlatanların yeniden hastalanıp hastalanmayacağına ilişkin bilgilerin yeterli olmaması.

Dünya Sağlık Teşkilatı bile bir "Bağışıklık konusunda veri yok" diyor bir "Belki bağışıklık kazanılmış olabilir" diyor.

Tedavi için kullanılan ilaçların etkinliği konusunda da çeşitli iddialar öne sürülüyor. Kimileri bu ilaçların tedavide etkili olduğunu belirtiyor, kimileri ise işe yaramadığını söylüyor.

Ne yazık ki, Türkiye'de açıklanan sayıların çeşitli alt gruplara göre sınıflandırılmaları kamuoyuyla paylaşılmıyor. Bu nedenle de ölümlerin, hastaların ve iyileşenlerin yaş gruplarına, cinsiyetlere ve kentlere göre dağılımlarını bilemiyoruz.

Ayrıca DST'nın, COVID-19'dan ölümler için, testi pozitif olanlar ile testi pozitif olmayanlar ama klinik belirtileri olanlar için kullandığı iki ayrı koddan sadece pozitif test sonuçlarına ilişkin olanının kullanılması, açıklanan ölüm sayıların gerçekliği konusundaki kuşkuları arttırıyor.

* * *

Hizmetler konusunda iktidarın belediyeleri engellemesi sürüyor. Örneğin 31 kentteki tecrit günlerinde eski yasaklamalara ek olarak bedava ekmek dağıtanların yine engellendiği konusunda medyada bir takım haberler çıkıyor.

Halk, "İktidar Koronavirüsle mi mücadele ediyor, yoksa belediyelerle mi" diye bu engellemeleri mizahî bir dille eleştiriyor.

* * *

Dilerim salgın gerçekten hızını kesmiştir ve dilerim yakında normal hayata dönmek yavaş yavaş olanaklı olur.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Ocak 2024

Valid HTML 4.01 Transitional