Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

12 Aralık 2005

AKP'nin iniş süreci başladı.

2002 seçimlerinde, kayıtlı seçmenlerin yüzde 25'nin, oy kullananların ise yüzde 34'ünün oyuyla Meclis'te üçte iki çoğunluğu yakalama şansına sahip olan AKP'nin gerileme süreci başlamış görünüyor.

Bu gerilme sürecinin altında üç önemli öge yatıyor.

Birinci olarak, yolsuzlukların üzerine gideceğini belirten AKP, bırakın yolsuzlukları önlemeyi, bizzat kendi milletvekillerinin ve bakanlarının yolsuzluk dosyalarını dokunulmazlık zırhı ile erteletirken, gerek özelleştirme operasyonlarında, gerekse merkezi hükümetin ve belediyelerin pek çok uygulamasında, çok tartışmalı muamelelere imza atarak, yolsuzluklar konusunda çok olumsuz bir not aldı.

İkinci olarak, AB süreci yavaşlamış görünüyor; topluma AB için güvence veren AKP iktidarı, bu sözünü gevşetmiş izlenimi veriyor.

Bunun da çok temelde iki nedeni var herhalde: İlk olarak AKP kurulduğu zaman belli bir programa sahip değildi. İslam, çağdaş bir siyasal parti programı için yeterli veri sağlamıyordu. Bu durumda AKP kucağında hazır bulduğu AB projesini benimsedi.

Fakat İslamcı kökeni, AKP'nin gerçekten AB yanlısı olmasını engelliyordu; sadece silahlı kuvvetlerin siyasal gücünü zayıflatmak ve dinci yayılmayı genişletmek için AB'den yana tavır koymuştu AKP. Şimdi bu iki somut olay da bitmiş görünüyor: Türk Silahlı Kuvvetleri'nin siyasal etkinliği azaltıldı, bu proje başarıyla sonuçlandı. Türban konusundaki AİHM kararı ile dinci uygulamaların yaygınlaştırılmasına hukuksal engel çıkarıldı. Bu proje de başarısızlıkla sonuçlandı.

Böylece AKP'nin AB'den beklediği sonuçlar biri olumlu, biri de olumsuz olarak elde edilmiş oldu, böylece AB projesi AKP için eski cazibesini yitirdi.

Üçüncü olarak, AKP toplumun eksenini din temelinde kaydırmaya başladı ve bu proje artık tümüyle açığa çıktı.

İmam-Hatip mezunlarının doğrudan üniversiteye devamları konusundaki ısrar, üniversitelerdeki türban yasağı konusunun sürekli gündemde tutulması, helal gıda projesi, içte ve dışta İslamcı sermayeye verilen destekler, belediyelerin havuzlarında bile haremlik-selamlık uygulamalarının başlatılması, havaalanlarındaki ve dükkanlardaki mayolu reklamların kaldırılması, en son içki yasağı uygulamalarıyla da bütünleşince, artık, AKP'nin toplumun temel özgürlükçü yapısını ve yaşam biçimini din kökenli bir eksende doğru kaydırmakta olduğu açıkça ortaya çıktı.

Bu üç faktör birlikte, AKP'nin kaçınılmaz inişini vurguluyor.

Şimdi sorun, iktidarın bu yıpranışının hangi muhalefete, nasıl yarayacağı.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional