Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

20 Eylül 2004

Türk Ceza Yasası'nın son anda "zina cezası krizi" nedeniyle TBMM Genel Kurulu'ndan geri çekilmesi, AKP içindeki farklı kesimler arasında bir çelişkiye yol açar ve bu partiyi böler mi?

Bu sorunun yanıtı şu anda belirsiz.

Ama bilinen bazı gerçekler var:

AKP'nin iktidar adayı olduğu anlaşılınca, merkez sağdan pek çok politikacı, klasik siyasal fırsatçılık anlayışı ile bu partiye katılmıştı. Bunların arasında şu anda Adalet Bakanı ve yasa tasarısının sahibi olan eski ANAP'lı Cemil Çiçek de var.

Bu grubun, AKP'liler arasında egemen olan radikal İslamcı anlayışa çok da sempati beslemedikleri biliniyor.

Ayrıca zina cezası da dahil olmak üzere, pek çok konuda CHP ile ceza yasa tasarısı hakkında anlaşmaya varanlar, Abdullah Gül ve Cemil Çiçek gibi, bu grubun temsilcileriydi ve tam bu sırada yurt dışında bulunan Başbakan Recep Tayip Erdoğan bu anlaşmaya fiilen katılmamıştı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan kritik ilişki günlerinde, AB'nin önemle üzerinde durduğu ceza yasasının, çağ gerisi zina cezası yüzünden geri çekilmesi, AKP içindeki AB'den yana olan grupla, AB'ye hâlâ kuşku ile bakan ve AİHM'in son türban yasağı kararını onaylamasından sonra bu kuşkuları artan grup arasındaki farklılıkları derinleştirir mi?

AKP'nin çağ gerisi zina cezası konusunda ısrar etmesi, merkez sağ ile bu parti arasındaki farklılıkları daha belirgin hale getirir ve merkez sağ partilerin şansını yeniden arttırır mı?

Bu soruların yanıtları da henüz bilinmiyor.

Ama bilinen bir gerçek var:

AKP bu dogmatik tutumla ne Türkiye'yi yönetebilir, ne de AB'ye üyeliği gerçekleştirebilir.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional