Emre Kongar'ın Resmi* İnternet Sitesi


Kitaplar

Green Bullet Makaleler

Green Bullet Articles in English

Sürekli Yazılar


 

12 Ocak 2004

Türban sorunu uzun dönemde nasıl çözülecek?

Bu soruya kimileri "CHP'nin katkılarıyla" yanıtını veriyor.

Ben bu kanıda değilim. Tam tersine, türban sorununun uzun dönemde AKP'nin katkılarıyla çözüleceğini düşünüyorum.

Çünkü türbanı siyasal bir simge yapan, totaliter İslamcı görüştür. Yani türban sorunu Türkiye'nin gündemine bir kişisel örtünme özgürlüğü olarak değil, tam tersine, radikal siyasal İslam'ın kullandığı bir simge olarak girmiştir; bu görüşü savunanlar açık açık "Biz iktidara geldiğimizde türban için yasa çıkarmayacağız, toplum, başı açıkları örtünmeye kendisi zorlayacaktır" diye "totalitarizmin" en acımasız, "çoğunluğun baskısı ilkesini" dile getirmişlerdir.

Dolayısıyla türban sorunun çözümü de, siyasal İslam'ı savunan radikallerin, türbanı kendi görüşlerinin bir simgesi olarak kullanmaktan vazgeçmeleriyle olanaklı olacaktır.

Tabii bu kolay bir iş değildir.

Her şeyden önce, radikal siyasal İslam'ın, Türkiye'deki rejim tartışmasından vaz geçmesini, demokrasi kavramını ve uygulamasını, ülkenin temel yönetim biçimi olarak kabul etmesini gerektirmektedir.

İşte türban sorunun çözümü, bu nedenle, radikal siyasal İslam ögelerini de içinde barındıran AKP iktidarının görevidir diyorum.

AKP'nin gerçekten demokrasiyi kabul edip etmediği, demokrasiyi kullanarak onu tahrip etme ve Türkiye Cumhuriyeti'ni (ılımlı ya da radikal, hiç fark etmez) bir İslam devleti haline getirme amacını güdüp gütmediği, pek çok ögenin yanında, en azından görünüşte, türban konusundaki tavrıyla da belirlenecektir.


  Bu siteden yapılacak alıntılarda kaynak gösterilmesi ahlak kurallarına uygun olacaktır.

Emre Kongar ile iletişim icin e-posta, site yöneticisi ile iletişim için e-posta

Son güncelleme tarihi 29 Nisan 2024

Valid HTML 4.01 Transitional